Dykare på jakt efter oljeläcka I Frösjön

I förra veckan fick Gnesta kommun larm om oljefläckar på Frösjön. I går hoppade två dykare i plurret för att reda ut vad som döljer sig under vattenytan. Svaret? Två båtar och en stålbur.

Gnesta2016-04-14 21:25

Från vardagsrumfönstret på Bryggeriholmen såg Kurt Lindgren i förra veckan hur små olje- eller bensinöar spred sig på vattnet i Frösjön. Han kontaktade Gnesta kommun som i sin tur kallade in dykare från Sörmlandskustens räddningstjänst.

– Det var som cirklar med olika färger som spred sig på vattnet. På fredagen kom det nya hela tiden och sen lugnade det ner sig lite. Men jag valde ändå att kontakta kommunen, säger Lindgren.

På torsdagen var dykarna på plats för att försöka hitta källan.

– Det är svårt att säga vad det beror på så det bästa vi kan göra är att gå ner med dykare. Vi har fått indikationer på att det skulle kunna vara något fordon som dumpats för längesen som ligger och läcker. Vi kommer söka av längs med kanten om vi hittar något mer som ligger. Det kan vara bra att veta, speciellt för kommunen om det är så att de får för sig att de skulle vilja göra något här nere, sa Henrik Holm från räddningstjänsten, som övervakade dyket från land.

När det var dags kastade sig Lasse Pettersson och Martin Fehrm i det 12-gradiga vattnet vid Gnesta båtklubbs bryggor. Det tog inte lång tid innan de stack upp sina huvuden ovanför vattenytan för att meddela vad de hittat några meter från vattenbrynet.

– En gammal båt! ropade Pettersson och fortsatte skämtsamt:

– Om den är stor? Som Vasa!

En bit bort i sjön träffade dykarna på ytterligare en båt och något de beskrev som en stor gallerbur.

– Jag vet inte vad det var riktigt, det sägs att det ska ligga en gammal bil här någonstans men det här såg inte ut som en bil. Men vad det än är så är det är inget som behöver tas upp, sa Fehrm.

Med sig upp fick dykarna bland annat en bensintank som lossnat från en av båtarna och en stor plåtskiva. Resten fick stanna kvar under vattenytan och hur det blir med båtarna framöver är fortsatt oklart.

– De var ju inte i jättebra skick så det är svårt att veta om de håller för att vinschas upp, fortsätter han.

Gnesta kommuns miljöchef Ellinor Lundin och samhällsbyggnadschefen Patrik Nissen var också på plats under dykningen.

– Vi får avvakta och se vad vi gör, om det fortsätter läcka behöver vi såklart göra något. Om inte kanske båtarna kan ligga kvar, sa Nissen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om