Facket begär utredning av hemtjänstsituationen

Enligt fackförbundet Kommunal mår många medarbetare inom hemtjänsten i Gnesta dåligt. Nu begär man en arbetsmiljöutredning från en utomstående part.

Kommunal i Gnesta vill nu att man tillsätter en oberoende utredning för att utreda situationen för de anställda inom hemtjänsten i kommunen.

Kommunal i Gnesta vill nu att man tillsätter en oberoende utredning för att utreda situationen för de anställda inom hemtjänsten i kommunen.

Foto: Bilbo Göransson

Gnesta2020-10-08 08:20

Fackförbundet började sitt arbete i gruppen för drygt 1,5 år sedan och nu vill man att det görs en psykosocial arbetsmiljöundersökning för att kunna utreda situationen.

– Egentligen är det väldigt brett, men vi kan dra paralleller till att det inte är en fungerande organisation, säger Petra Lindqvist, ordförande för Kommunal, sektion nordost. 

Drygt ett 50-tal medarbetare jobbar idag inom hemtjänsten i Gnesta och alla skulle beröras av en arbetsmiljöutredning. 

– Vi ser väldigt allvarligt på det här eftersom det är väldigt många som mår dåligt och egentligen inte har någon arbetsglädje av att gå till jobbet. Det i sig riskerar också många och långa sjukskrivningar. Det är ett väldigt allvarligt läge. 

Under de drygt 1,5 åren som Kommunal varit aktiva i verksamheten har minutstyrda insatser, där varje besök hos brukare räknas på minuten, varit en del av problemen som facket nu uppmärksammar.

– Man har försökt stärka upp samarbetet i grupperna och försökt hitta nya lösningar för organisationen. Vad jag förstår har man i samband med det här också fått en ny chef samtidigt som man gjort omorganisationer i arbetssättet som har skapat problem. 

– Jag förutsätter att man haft en dialog i ledningen. Vi har lyft problemen via samverkan och yrkat på att det ska göras något och att en utomstående part ska utreda det här. Vi väntar på svar från arbetsgivaren om vilka åtgärder man tänker göra. 

 Åsa Hjalmarsson är enhetschef för hemtjänsten i Gnesta och hon ser positivt på en utredning. 

– Jag har bara fått till mig att vi gör en psykosocial arbetsmiljöutredning. Jag har inte fått någon annan åsikt än att facket önskar att vi gör det. Men jag ställer mig absolut vänligt inställd till det och välkomnar sådant, säger hon.

Har du sett några brister i organisationen och hur man arbetat?

– Jag väljer att inte svara på det. Jag uttalar mig inte om organisationen utan bara om hemtjänsten. 

Upplever du att det finns problem på arbetsplatsen?

– Jag säger såhär, det finns alltid utmaningar som vi ständigt behöver arbeta med för att förbättra. Det är ett gemensamt ansvar både från arbetsgivarperspektivet och medarbetarperspektivet. Att säga att det inte finns några utmaningar vore fel av mig. 

Facket har uppgett att det är många som mår dåligt på arbetsplatsen, men den bilden känner inte Åsa Hjalmarsson igen sig i. 

– Vad facket upplever kan jag inte svara på. Jag har haft samtal med medarbetare som mår dåligt för att man kanske inte haft kollegor som har ett professionellt arbetssätt, säger hon. 

Men om det är många som uppger att de mår dåligt. Är det här ingenting man har sett och lagt märke till?

– Nej, jag fick till mig det här häromdagen och det blev nytt för mig då. Vi har ju gjort mätningar i arbetsmiljö utifrån medarbetarens delaktighet sedan i januari och det har inte framkommit tidigare. Det är lite okänt för mig.

Viss kritik har också framförts mot dig som chef. Har du fått några indikationer på det?

– Jag fick till mig det igår men jag har inte fått det på detaljnivå och möjlighet att respondera på enskilda saker utan bara övergripande. Självklart är det viktigt att man tar ansvar för om man tycker att man har en dålig arbetsmiljö, så man tillsammans kan jobba framåt med det som man eventuellt upplever inte fungerar, säger Åsa Hjalmarsson. 

Tidigare konflikter

Det har tidigare varit turbulent i hemtjänsten i Gnesta. I september 2019 stängdes fyra hemtjänstmedarbetare av. Tre av de fyra blev uppsagda, men uppsägningarna blev ogiltighetförklarade av Kommunal och en överrenskommelse gjordes med kommunen. En av dem blev omplacerad men valde att säga upp sig. Totalt landade kostnaderna för kommunen för avgångsvedral och andra avifter på drygt 1,6 miljoner kronor. Enligt facket hade kommunen gjort sig av med obekväm personal, men det nekade kommunen till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!