Den 4 juli i år gjorde Gnesta kommun ett muntligt avtal med en man om en tjänst som fritidsgårdsföreståndare till fritidsgården Chill. Mannen hann dock aldrig påbörja sitt nya arbete eftersom kommunen backade ur.
Endast sex dagar efter att anställningspappren hade skrivits under, undertecknas den 15 juli ett avgångsvederlag på 16 månadslöner. Mannen skulle ha en lön på 27 000 kronor. Kommunen måste också utöver avgångsvederlaget betala ut sociala avgifter. Notan landar därför på drygt 570 000 kronor. Mannen har valt att få utbetalningar månadsvis.
Christina Thunholm är personalchef på Gnesta kommun.
– Anställningen avslutades innan den anställde sin tjänst. Det berodde på att vi inte kände något förtroende längre för personen i fråga, säger hon.
Hon vill inte gå in på vad det är som har gjort att kommunen inte längre känner förtroende för personen i fråga.
Har det gjorts något fel i och med rekryteringen?
– Jag tänker inte gå in på det. Det finns aldrig någon hundraprocentig säkerhet att en rekrytering blir lyckad. Detta är inget som arbetsgivaren eller den anställde vill ska hända. Det vi säkert kommer att göra nu är att se om vi kan göra något ytterligare för att det här inte ska hända igen. Ingen av parterna vill det här.
Christina Thunholm säger att det är viktigt att komma ihåg att den här typen av överenskommelser sällan görs om det finns en saklig grund för uppsägning.
– Det handlar ofta om en förtroendeproblematik, man ser att vi inte kan fortsätta tillsammans. I de lägena tittar vi alltid på rimligheten, men det handlar alltid om att man måste göra en överenskommelse. Det blir en förhandlingsfråga mellan arbetsgivaren och den anställde.
Tycker du att det är en rimlig storlek?
– Jag vill egentligen inte uttala mig om det. Den här typen av ärenden är alltid jätteolyckliga, för alla. Det är självklart att det här är mycket pengar och det är självklart att det vore mycket bättre om det här inte hade skett.
Det här är ändå skattepengar, vad kan du säga till Gnestaborna?
– Jag kan egentligen inte säga mer än det jag har sagt. Det är olyckligt både för Gnesta kommun och för personen i fråga.
Frågan är nu var pengarna ska tas ifrån. Förvaltningen har redan ett beräknat underskott på 4 miljoner kronor, något som SN har berättat om tidigare.
I papperstidningen: Arbetsrättsadvokaten uttalar sig om storleken på avgångsvederlaget.