Frösjön kan bli temporär lösning på vattenbristen

Kommunen undersöker just nu om vatten från Frösjön renat med så kallade ultrafilter kan säkra vattenförsörjningen i Gnesta under hösten.

I höst kan vattnet i Gnestas kranar komma från Frösjön.

I höst kan vattnet i Gnestas kranar komma från Frösjön.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2020-08-30 12:00

Vattenbristen i Gnesta har blivit ett allt större problem de senaste åren, och inför hösten finns en oro att läget ska bli akut. I ett mejl till kollegor skriver en medarbetare på kommunen i början av augusti att "Åtgärder har genomförts vilka haft effekt men inför den kommande hösten bedöms situationen ändå som kritisk".

Som tidningen berättat tidigare pågår en stor utredning om en långsiktig lösning på vattenförsörjningen, där en ny ytvattentäkt i form av Klämmingen beskrivits som huvudspåret. Projektet ligger dock flera år fram i tiden. Därför har kommunen under sommaren börjat undersöka andra temporära komplement till grundvattentäkten.

– Det här är en akutlösning för att säkerställa vattenleveransen några månader under hösten, tills grundvattnet har återhämtat sig, säger Patrik Nissen, samhällsbyggnadschef.

"Akutlösningen" består av ett mobilt reningsverk med så kallade ultrafilter. Det innebär att vattnet passerar ett membran med mikroskopiska hål, som fångar upp till exempel bakterier och virus.

Kvalitén på vattnet i Frösjön har diskuterats länge och så sent som för några veckor sedan var badet avstängt på grund av höga halter av tarmbakterier. Att Klämmingen ses som en bättre vattentäkt på sikt säger väl kanske också något om Frösjöns vatten, som rent geografiskt är mer tillgängligt.

– Vattnet i sjön har hyfsad kvalitet. Vi har gjort provtagningar och labbanalyser som visat att vattnet är tillräckligt bra, säger Patrik Nissen.

Han vill inte gå in på några detaljer kring projektet eftersom vattenförsörjningen i en kommun utgör kritisk infrastruktur och omgärdas av viss sekretess.

Vad ett tillfälligt komplement till grundvattentäkten av den här typen skulle kosta är oklart, men samhällsbyggnadsförvaltningen beskriver det som en "resurskrävande åtgärd" som endast bör tas till om kommunen "hamnar i ett nödläge".

Med anledning av det rådande bevattningsförbudet och de låga grundvattennivåerna har kommunen även publicerat en rad tips på hur man som privatperson kan hjälpa till att spara vatten. Det handlar bland annat om att byta till snålspolande kranar, bara köra fulla tvätt- och diskmaskiner och att låta bli att vattna gräsmattan.

I våras stod det klart att vattenbristen för första gången fick konkreta konsekvenser för Gnestas tillväxt, när 300 planerade bostäder vid Visbohammar lades på is.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!