Gnesta har fått sin egen Willy Wonka – Sara öppnar eget

Sara Björk har uppfyllt en dröm och öppnat sin egen chokladbutik i centrala Gnesta.

Sara Björk förverkligar sin dröm och öppnar egen chokladbutik.

Sara Björk förverkligar sin dröm och öppnar egen chokladbutik.

Foto: Jesper Johansson

Gnesta2023-12-03 20:43

Förra veckan slog Sara Björk upp portarna till chokladbutiken på Stora torget 3.

– Det har varit väldigt mycket att göra, så det blev en lite av en smygstart i lördags. Men det kom mer personer än vad jag förväntade mig, vilket var jättekul, säger Sara Björk.

Hur kommer det sig att du öppnar en chokladbutik?

– I grunden så är jag kock och konditor, jag flyttade till England när jag var 20 år och utbildade mig till kock där. Men efter kanske sisådär fem år bestämde jag mig att det är det söta jag vill syssla med, vilket jag nu gjort i tio år. 

Efter äventyret i England flyttade Sara Björk med sin man hem till Gnesta, där paret nu har en dotter på tre år.

– När det väl var dags att starta upp eget så var det liksom min favoritsak att göra, så jag tänkte varför inte?

undefined
Viss choklad kan lätt förväxlas med ett slags konstverk.

Men allt har inte varit en dans på rosor.

– Det är klart att jag haft mina tvivel, definitivt. Det är många saker som ska klaffa, bygglov, tillstånd från kommunen för att ha en livsmedelsverksamhet och så vidare.

Tiden var knapp, men nu har Sara Björk äntligen kommit igång.

– När jag skrev på kontraktet hade jag en månad exakt på mig att förbereda. Men så fick både jag och min man corona, så det blev egentligen bara två veckor jag hade på mig.

undefined
Brownies med chokladganache i kombination av saltkola.

På förhand kan det vara lätt att tro att choklad är favoriten till fredagsmyset, men Sara Björk föredrar något helt annat.

– Verkligen inte choklad. Jag tycker bara det är så himla kul att jobba med det, säger hon och påpekar att lösgodis ligger varmast om hjärtat eftersom hon saknade det väldigt mycket under tiden i England.

Att göra en god choklad är lite av en vetenskap, förklarar hon.

– Det är en kemisk process. Du kan ha exakt samma förutsättningar, men chokladen kan reagera helt annorlunda även om det sker en den minsta förändring.

undefined
Det finns något för alla – även den som har svårt att välja mellan vit och ljus choklad.

Under åren som gått har Sara Björk hunnit experimentera en hel del med olika smaker.

– Jag har gjort sesamchoklad och allt möjligt, men just i öppningsfasen och innan jag vet vad som funkar i Gnesta så har jag kört på mina välbeprövade recept.

Det finns en del olika smaker av choklad där ute, har du någon annorlunda kombination du tycker om?

– Till exempel blåbär och citron med vit choklad för att balansera upp, jag vill aldrig att det ska vara för tungt.

Men Sara Björk uppskattar också en helt vanlig choklad, eftersom det är ett tydligt bevis ifall det är en bra choklad eller inte, enligt henne.

Fotnot: Willy Wonka är en karaktär i Willy Wonka och chokladfabriken som hade filmpremiär 1971 och sedan nyinspelats.

Saras saltkola

180 g strösocker

1/2 vaniljstång

275 g smör

70 g glykos

200 g vispgrädde

200 g muscovadosocker (100 g vardera av ljust och mörkt)

Havssalt efter smak 

Smält strösockret i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljstången (både urskrapade frön och själva stången). Låt sockret karamelliseras på medelvärme till en djup bärnstensfärg.

Tillsätt smöret, lite i taget, och rör tills det smält in i karamellen. Värm glykosen och grädden tillsammans i en skål i mikron och tillsätt under omrörning (här kan det ånga ordentligt).

Tillsätt muscovadosockret och rör så att det löses upp ordentligt, låt sedan hela såsen koka upp en gång och tillsätt havssalt efter smak. Dra av från värmen, lyft ut vaniljstången och låt svalna tills användning. Såsen håller sig i oöppnade sterila burkar i flera månader, alternativt ca en vecka i kylen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!