Under 2013 gav dåvarande regeringen landets alla länsstyrelser i uppdrag att utarbeta en regional handlingsplan för klimatanpassning. Tanken bakom planerna är att de ska finnas som en vägledning för det regionala och lokala klimatanpassningsarbetet. I Gnesta har man efter att ha tagit del av länsstyrelsens förslag sagt att man bör undvika en särskild plan för klimatanpassning. Istället vill man att de frågorna ska ingå i den kommande översiktsplanen.
– Det var för att man inte ville ha så många olika planer att hålla reda på. En översiktsplan är ju ett samlingsdokument för markanvändningen i kommunen. De här delarna ingår naturligtvis i den. En översiktsplan är också demokratiskt antagen och ställs ut så att invånarna själva kan få tycka till, säger Bertil Karlsson, miljöstrateg på Gnesta kommun.
På länsstyrelsen förklarar man att anledningen till att man föreslog en särskild handling är för att frågorna rör flera förvaltningar. En särskild plan skulle då underlätta arbetet.
– Vi ser en mängd utmaningar på grund av att vi går mot ett kraftigt förändrat klimat i Sverige. På något sätt måste detta brytas ned till lokal nivå. Det vi har sett hittills är att man på kommunnivå inte riktigt har kommit i gång så mycket med arbetet att klimatanpassa sig. Men att det är utmärkt att de för upp det på översiktsplannivå för då får hela den politiska ledningen ta ställning, säger Kaj Hellner, biträdande länsarkitekt på Södermanlands länsstyrelse.
Bertil Karlsson välkomnar länsstyrelsens plan och hjälpen den erbjuder kommunen.
– Det här kommer rätt i tiden. Vi hade en egen utbildningsdag med Smhi och tjänstemän från Gnesta, Trosa och Nyköping. I och med att vi ska göra en översiktsplan är det kanon att länsstyrelsen erbjuder sig att hjälpa till med grunddata och hela den biten. Vi får en gemensam plattform att stå på.