Nedkörda lyktstolpar, förstörda gräsplaner samt bilar som sladdar runt på diverse vägar och parkeringar när mörkret lagt sig. Under flera år har buskörande ungdomar varit ett återkommande irritationsmoment för flertalet Gnestabor, framför allt i samhällets centrala delar.
– Det brukar eskalera under loven, säger Jenny Lagerlund som sett ungdomar sladda runt på parkeringsplatsen vid Gnesta strand.
Redan när hon flyttade till Gnesta för fem år sedan insåg hon att det var ett återkommande problem, men trots att hon gjort en polisanmälan och försökt prata med några av de unga förarna har inget hänt.
Jenny Lagerlund beskriver buskörandet i Gnesta som något av en tradition bland unga som nyligen tagit körkort. Men hon tror inte att det bara handlar om lokala sådana som sladdar runt, utan att även unga från närliggande orter lockas hit. Att buskörande ungdomar blir äldre och då ersätts av nya som tar över samma sladdande seder gör det svårt att hitta en hållbar lösning.
– Det är pinsamt för hela Gnesta, och dessutom störande och farligt, säger Jenny Lagerlund.
Hårdast drabbad verkar OKQ8-macken vid rondellen mot riksväg 57 vara. En och annan lyktstolpe om året brukar köras ner, men på senare tid har hela fyra stycken förstörts. Christer Karlsson, ansvarig skötselman för den obemannade macken, menar att tre av incidenterna garanterat är orsakade av buskörningar.
– Det ser man på spåren. Jag ser det nästan som sabotage och väntar bara på att det hamnar en bil i någons tomt, säger han.
Även Christer Karlsson har försökt prata med några av de unga bilisterna, men inte blivit tagen på allvar.
– De flinade mest, berättar han uppgivet.
Nu tycker Jenny Lagerlund att kommunen en gång för alla ska ta itu med buskörandet, därför tänker hon lämna in ett medborgarförslag om att bygga farthinder.
– Ju fler som skriver under, desto större chans har vi att äntligen göra något åt det här. Gnestaborna måste visa att det här inte är okej, säger hon.
Men Christer Karlsson tror inte att buskörande ungdomar går att bygga bort. Han menar att problemet är omfattande och därför skulle kräva så många farthinder att det går ut över vanliga trafikanter.
– Vill de busköra så gör de det ändå. Det känns otäckt, men också som att det tyvärr måste hända något allvarligt innan det blir åtgärdat, säger han.