SN har tidigare rapporterat om den hälsoenkät från landstinget där länets skolungdomar medverkat. Där framgick det att Gnesta kommuns niondeklassare är de som känner mest stress bland länets alla nior. Antalet som uppger att de har känt sig stressade har också ökat jämfört med senaste undersökningen för tre år sedan. Magdalena Eberhardsson, rektor för årskurs 6-9 på Frejaskolan, tror att det stora antalet nationella prov under vårterminen kan vara en bidragande orsak.
– Årskurs sex och årskurs nio har så många nationella ämnesprov då. De börjar vecka sex och avslutas vecka tjugo. Det är ett stresspåslag. Jag är väldigt tveksam till hur mycket godo det ligger i att vi har så många nationella prov.
Dagens uppkopplade samhälle med alla sociala medier kan också ha ett finger med i spelet menar hon.
– Man är uppkopplad hela tiden och stänger aldrig av sig själv och tar sig tid att koppla av. Man är hela tiden ute på en offentlig arena.
Agneta Åberg har varit skolsjuksköterska på skolan under alla de år som undersökningen har utförts. Hon säger att de nu går igenom resultatet med politiker och rektorer.
– Vi vill höra vad vi på elevhälsan kan göra åt de här siffrorna. Den psykiska hälsan har försämrats här i Gnesta hos tjejerna. Men även bland killarna vilket är lite nytt. Vi håller verkligen på att borra i det här nu och jobbar vidare.
Hon berättar att de själva också följer upp undersökningen genom att ha enskilda hälsosamtal med alla åttor som deltog i hälsoenkäten när de gick i sjuan.
För Linda Lundin, ordförande i barn- och utbildningsnämnden är frågan om elevernas hälsa väldigt viktig.
– Jag tycker att det är ett tudelat ansvar både för skolan och hemmet. Från politiskt håll kan vi se till att det finns ordentligt med resurser så att skolan kan arbeta förebyggande och hälsofrämjande. Där har vi resurser så att de kan göra det. Jag har goda förhoppningar till att få ner stressen hos eleverna.
Även om Frejaskolan inte har någon direkt hantering för att motverka stress bland eleverna så finns det åtgärder som indirekt kan minska den.
– Bland annat kommer vi ha en förmiddag när vi jobbar med vårt värdegrundsarbete. Det handlar om att förtydliga att alla ska ha rätten att vara den man är. För om man känner att man är accepterad som den man är så blir man oftast mindre stressad, säger Magdalena Eberhardsson.