Hur kommer det sig att du ska hålla talet?
– Jag blev tillfrågad av hembygdsföreningen. De andra två kommunalråden har redan hållit tal förut och ordföranden i kommunfullmäktige kunde inte, så då blev jag nästa i kö kan man säga. Det har också blivit lag på i år att man ska hälsa nya svenska medborgare välkomna med någon form av välkomstceremoni, därför är det ännu viktigare nu.
Är du nervös?
– Nja, jag brukar sällan vara nervös. Men det är klart att man vill uttrycka sig rätt och få ihop något på ett bra sätt som är välkomnande och även kan beskriva Gnesta.
Kan du avslöja något av det du kommer säga?
– Ja, jag kommer trycka på hur bra det är att bo och verka i Gnesta. Att vi försöker ta väl hand om alla medborgare men även berätta lite om vad som finns att se och uppleva här. Lite som en introduktion, men även något som kan passa även andra Gnestabor som är på plats.
Hur många nya svenska medborgare finns det i Gnesta?
– Det lär vara mellan 50 och 60 stycken. Jag blev förvånad när jag hörde det, men enligt Skatteverkets siffror så är det så många. Det gäller personer som blivit svenska medborgare till och med den första april i år och 18 månader bakåt. Sen kanske inte alla kommer på lördag.
Gnestadagarna håller på för fullt samtidigt, tror du det är positivt eller negativt för nationaldagsfirandet?
– Jag tror det är positivt. Det är mycket folk i rörelse och många har nog ändå bespetsat sig på en heldag och kan tänka sig att komma förbi och ta en kopp kaffe.
Nationaldagsfirandet äger rum mellan klockan 12.45 och 14.30 och inleds med en marsch från Marieströmsgatan. På hembygdsgården bjuds det på fler tal, dans och musik. Det kommer att finnas kaffe och lotter och Gnesta-Kallemuseet håller öppet.