Just nu är ärendet ute på remiss hos Gnesta kommun och hos den berörda markägaren som ska tycka till en sista gång innan länsstyrelsen fattar beslut om att bilda naturreservatet senare i höst.
– För kommunens del är det att se till att det inte strider mot översiktplanen, för om man långsiktigt planerar att bygga bostäder eller infrastruktur är det inte lämpligt att det görs ett naturreservat, det blir som en död hand över marken.
Det säger Peter Lantz är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, och den som haft hand om processen. Han förklarar hur det fungerar när privat mark blir ett reservat. Naturreservatet kommer att bildas av mark som idag ägs privat.
– Det betalas ut en intrångsersättning till markägaren, som fortfarande äger marken. Men när det blir ett naturreservat kan ägaren inte använda marken som den vill, och då blir det en värdeminskning som ägaren genom intrångsersättningen blir kompenserad för.
I just det här fallet var det fastighetsägaren själv som tog initiativet till naturreservatet.
– Området var inte brukat med moderns skogsbruk, och ägaren stod i ett vägval om den skulle bruka marken eller inte. Då hörde personen av sig till oss.
Området som är tänkt att bli naturreservat ligger drygt en halvmil utanför Gnesta, vid Ehrendal. Länsstyrelsen föreslår att naturreservatet ska heta Ehrendal Norra. Det föreslås få en storlek på 74,1 hektar. Genom sin utformning binds det ihop med Hårbyskogens naturreservat, vilket Peter Lantz beskriver som "en lyckosam slump". Naturreservat är det vanligaste sättet att skydda natur som anses värdefull. I Ehrendal Norra är det den gamla barrskogen som länsstyrelsen vill skydda.
– Det är gammal tall och blandbarrskog, och det ligger i en trakt där det blir en del av en större helhet, och det är i den större helheten som det största värdet finns, säger Lantz, och fortsätter:
– Inte långt därifrån ligger Vargmossarna som är ett viktigt område för tjäder och där det pågår tjäderspel. Sannolikt är det vistelseområde och en viktig uppväxtlokal
Om det blir ett naturreservat, kommer ett gäng nya regler gälla för området. Det blir exempelvis förbjudet att köra bil, att avverka skog och uppföra byggnader. Men att ströva i området för att uppleva naturen går såklart bra.
– För gemene man som besöker kommer det inte bli någon skillnad mot i dag, det kommer inte uppföras några särskilda friluftanordningar som eldstäder eller något sånt. Det är ett naturområde på naturens villkor.