Lokalerna på Platåvägen i centrala Gnesta föreslås bli det nya HVB-hemmet för ensamkommande och asylsökande barn och ungdomar. Tidigare har husen använts som elevhem för Åsbackaskolans elever och det centrala läget är ett av skälen till att kommunen anser lokalerna var bäst lämpade för ändamålet.
– Vi skulle vilja ha ett eget hem mer centralt placerat så att barnen kan få en bättre närvaro i samhället, menar Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i vuxen- och omsorgsnämnden.
I december skrev kommunen avtal med HVB-Nour i Stjärnhov om att ta emot ett antal ensamkommande barn. Sedan avtalet gick ut den sista februari har kommunen valt att inte förlänga det, utan låta det löpa vecka för vecka beroende på hur behovet ser ut. Hur många av barnen som bor där nu som kommer flytta till det kommunala HVB-hemmet är i dag oklart.
– Vi kommer i första hand titta på individperspektiv, det måste vi alltid ha i fokus. Men om vi har egna platser kommer vi i första hand vilja använda oss av dem, säger Ingrid Jerneborg Glimne.
Eftersom det är en privat aktör som äger husen på Platåvägen, måste först ett beslut fattas i kommunstyrelsen om att hyra lokalerna. Detta kommer man tidigast kunna göra vid nästa sammanträde som äger rum den 23 mars. Några andra platsalternativ har kommunen ännu inte, men Jerneborg Glimne ser inga skäl till att beslutet om att hyra lokalerna inte skulle gå igenom.
– För mig känns det ganska tryggt, jag kan inte se några hinder för att vi skulle klara av att ro det här i hamn, säger hon.
Tidigare har kommunen varit kritisk till att låta ensamkommande barn bo på HVB-hem, istället har man menat att de mår bäst av att bo hos familjer. Ett av skälen till att man ändrat attityd till HVB-hem är bland annat de ensamkommande barnens erfarenheter av till exempel krig och konflikter.
– Det är svårt för barn med sådana erfarenheter att bli en ny medlem i en vanlig svensk familj, säger Ingrid Jerneborg Glimne och tillägger:
– Vi tror att man kan göra bättre gemensamhetsinsatser kring dem om man har en grupp individer med liknande erfarenheter. De behöver rätt mycket stöd och hjälp och kan hitta mycket av det hos varandra också.