I lördags var det "En magisk afton" på hembygdsgården i Gryt där ettårsdagen av asylboendet Solbacka firades med en att svensk och arabisk kultur möttes i en fest med musik och mat. Festen blev en succé där de 200 biljetterna snabbt såldes slut. Flera artister av hög klass medverkade, bland annat internationellt kända svensk-arabiska bandet Tarraband och eldartisterna Serpen, något som var möjligt genom att arrangören Konst i Gryt fick integrationsbidrag från Gnesta kommun.
– Det är statliga pengar som alla kommuner har tilldelats. Föreningarna har i sin tur fått söka bidrag hos oss för integrationsprojekt. En del av det statliga integrationsbidraget har även gått till Gnesta kulturfestival, berättar Carina Nilsson, kultursamordnare i Gnesta kommun.
Kulturfestivalen händer den 24 september och har tagit form genom ett samarbete mellan Carina Nilsson, integrationsstrategen Lotta Blomgren och Kulturskolans rektor Klas Jervfors, tillsammans med Långsjö teater, Art Lab Gnesta och Skottvångs grufva. Under dagen kommer det att bjudas på dans, musik, teater och konst från olika delar av världen samt olika workshops runt om i Gnesta. Ungdomar från kulturskolan kommer att medverka med både musik och teater.
– Det är första gången vi gör en kulturfestival med sådan bredd i Gnesta. Jag är väldigt nöjd med blandningen och de artister som vi fått hit! Vi satsar också på att få unga intresserade genom att ha med till exempel streetdance och hiphop och genom flera workshops där man kan vara delaktig och utöva själv och prova på bland annat afrikansk dans och körsång, säger Carina Nilsson.
Framförallt innehåller programmet många band där musik från olika kulturer smälter samman. Till exempel Gnesta musiksällskap med gästartisten Mamadou Sene från Senegal, Flens Världs orkester och Gnestabandet Sherin som blandar musik från Irak, Syrien och Sverige. Bandet Hamid med vänner med musiker från Solbacka integrationscenter kommer också att spela.
Solbacka och Stjärnhov är ett föredöme för hur lyckad integrationen av nyanlända kan bli, tycker Carina Nilsson.
– Det har hänt jättemycket i Stjärnhov på grund av Solbacka. Det finns ett starkt fokus på det konstnärliga men även Stjärnhovs IF har ju varit fantastiska.
För Gnestas del är integrationsbidraget förbrukat för i år. Carina Nilsson tycker att det är roligt att pengarna gått till bra aktiviteter och vill se kulturfestivalen som en uppstart istället för en endagshändelse.
– Jag hoppas ju på det. Och på att integrationspengarna kommer att fortsätta. Det ger chansen till föreningarna att göra fler aktiviteter och vara arrangörer av arrangemang. Det finns mycket kraft och många bra idéer hos dem. Föreningslivet är fortfarande viktigt på mindre orter men det handlar mycket om eldsjälar och om folk som orkar dra.