– Jag vet inte om vi gör något annorlunda jämfört med andra kommuner. Men vi har bara ett högstadium och det är väldigt stor kontroll där, säger Monica Tägtström Bergman, barn- och utbildningsförvaltningens chef.
I Gnesta är det lägst andel av eleverna i årskurs sju som svarar att de vet hur de ska få tag i narkotika. Sju procent av flickorna och 17 procent av pojkarna svarar ja på den frågan, totalt blir det 12 procent av sjuorna i kommunen.
Monica Tägtström Bergman menar att det finns flera orsaker till att siffrorna är väldigt låga i Gnesta. Kommunen har en god samverkan mellan fritidsgård, socialtjänst, skola och polis.
– Vår fritidsgård arbetar väldigt mycket med de här frågorna med ungdomar högre upp i åldrarna. Jag tror då att det är något som sprider sig ner till de yngre i skolan, säger förvaltningschefen.
Under våren var det stökigt i Gnesta med tonåringar som inte skötte sig. Enligt Monica Tägtström Bergman vad det inte bara ungdomar från Gnesta utan det kom tonåringar från Södertälje, Trosa och Vagnhärad som ställde till med bråk. För att stävja oroligheterna hade man avstämningar med polisen varje vecka. Genom fritidsgården arrangerades det aktiviteter, exempelvis att göra film. Man hade också föreläsningar och upplysning om narkotika, något som uppmärksammades av de yngre eleverna på högstadiet.
– Vi hade aktiviteter utomhus för äldre ungdomar och det påverkade eleverna i skolan. De såg att vi vuxna tog upp ämnen som narkotika och droger. Det tror jag fick en positiv effekt. Vi hade också en plan för varje helg vilka som skulle jobba på stan exempelvis, säger Monica Tägtström Bergman.
Varför det skiljer så mycket mellan grannkommunenerna Trosa, där motsvarande siffror ligger på 29 procent, och Gnesta vet inte Monica Tägtström Bergman. Hon tror dock att arbetet som lades i våras kan vara en av anledningarna. Men också att man bara har en högstadieskola i Gnesta medan det finns två i Trosa.
– Jag vet inte varför det skiljer sig så mycket. Vi har bara en högstadieskola som sagt, det är bara en till i Trosa men ändå, som sagt jag vet faktiskt inte. Vi har inte fokuserat så mycket på de här frågorna. Utan sagt att vi ska fortsätta arbetet. Det finns annat som vi behöver titta på i stället, bland annat psykisk hälsa, säger förvaltningschefen.