Inga egna vårdresurser

Trots att många av dem som kommer till Sverige som ensamkommande flyktingbarn har en jobbig tid bakom sig erbjuds ingen psykologhjälp på kommunens HVB.

Gnesta2015-10-28 06:15

När Migrationsverket anvisar ett ensamkommande flyktingbarn till Gnesta skickas personen direkt till Gnesta ungdomsboende. Där hålls samtal med hjälp av en tolk och inom ett dygn brukar Mattias Pettersson fatta beslut om inskrivning. Om personen visar sig ha ett större behov av vård än vad boendet kan erbjuda är det upp till kommunens socialtjänst att hitta en alternativ placering.

– Som boende har vi inte några vårdresurser. Vårt uppdrag är att se till att de som bor här får sådan hjälp som de behöver, inte att utföra vården, säger Mattias Pettersson, och uppger att om behovet finns så är det personalens ansvar att se till att personen i fråga får hjälp från landstinget, via Vårdcentralen i Gnesta.

Även om den ensamkommande är yngre än 14 eller om hen är en flicka är det socialtjänstens ansvar att hitta en alternativ placering. Det kan då vara i ett familjehem eller på ett HVB med särskild inriktning i någon annan kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om