SN har tidigare skrivit om kommunens planerade investering i fyra nya hjärtstartare som kommer att placeras på offentliga platser. Några av brandmännen i Gnesta har frågat sig varför första insatsbilen, förkortad FIP och vars syfte är att snabbt vara först på plats vid en olycka, inte kommer få någon sådan. Frågan har varit aktuell sedan kommunen fick sin FIP-bil för två år sedan.
– Orsaken är att vi inte har hundraprocentig täckning med FIP-bilen och att den ibland ställs av, säger Per Wikberg, operativt ansvarig inom Sörmlandskustens räddningstjänst.
FIP-bilen skulle med andra ord emellanåt kunna vara otillgänglig, därför har man valt att istället ha en hjärtstartare i den stora brandbilen som alltid är tillgänglig.
– Det viktigaste är ju att en hjärtstartare kommer till olycksplatsen. Dessutom ska man när man åker själv till en olycksplats i första hand göra hjärt- och lungräddning, säger Per Wikberg.
Varför man inte bara kan ha en hjärtstartare i båda bilarna är föga förvånande en kostnadsfråga. Samtidigt menar Per Wikberg att man måste se frågan ur flera olika perspektiv. Även fast FIP-bilen inte har en hjärtstartare så vägs det upp av alla dem som kommunen har placerat på lämpliga offentliga platser i samhället. Hjärtstartare finns bland annat vid Hagstumosse, Frejahallen och Återvinningsgården.
– Sådan närhet till hjärtstartare och personal som kan använda den kan i vissa fall vara bättre än att den sitter fast i en bil, säger Wikberg.