Inget höjdarår för svampplockare

Till helgen anordnas en svampexkursion strax utanför Gnesta. Men när svampåret summeras kunde säsongen varit bättre.

Skålrödgömming är en sällsynt svamp som vanligtvis finns i Örebrotrakten. Men svampkonsulent Hans Rydberg har hittat den i Gnesta.

Skålrödgömming är en sällsynt svamp som vanligtvis finns i Örebrotrakten. Men svampkonsulent Hans Rydberg har hittat den i Gnesta.

Foto: Hans Rydberg

Gnesta2020-10-21 13:40

Ett tjugotal personer kommer vara med den 25 oktober när svampexkursionen tar avstamp i Lötbodalsskogen. Med Naturskyddsföreningen och svampkonsulten Hans Rydberg i spetsen kommer man inte bara ta sikte på matsvamparna.

– Vi kommer också att titta på svamparna och deras uppgift som biologiska varelser och inte bara som livsmedel, säger han. 

Sommarens relativt varma och torra väder har dock påverkat svampen.

– Det var varmt i juli och augusti och av det regn som kom blev det inte mycket över till svamparna. Därför har det varit medel till mycket dålig tillgång.

September brukar definieras som den bästa svampmånaden, men i år har det dröjt lite längre för svamparna att komma upp.

– Regnet under den senare hälften av september gjorde att det blev en hyfsad svamptillgång i slutet av september fram tills nu. Men det har också varierat mycket, i en skog kan det varit gott om svamp och i en annan som ligger nära kan det ha varit dåligt. Generellt sätt kan man säga att det har varit ett dåligt svampår. 

Även om det har varit varierad tillgång på till exempel kantareller har regnet i oktober öppnat upp för andra möjligheter.

– Nu är det trattkantareller, musseroner och spindelskivlingar som börjar synas.

Under de senaste åren har det också funnits ett sällsynt svampfynd i Gnesta.

– I Södertuna har jag hittat en svampar som bara har setts några gånger i Sverige. En av dem heter Skålrödgömming och har millimeterstora röda kulor och växer oftast på gamla stubbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!