Ingrids fläsk knep tusingen

Under lördagen delades lokalpriset Kulturtusingen ut under den årliga marknadsdagen på Gryts hembygdsgård i Stjärnhov. I år var det ortsbon Ingrid Anderssons goda korngryn och fläsk som föll juryn i smaken. Men nu kan det kokta fläsket kan vara stekt, i varje fall för Ingrids egen del.

Gnesta2013-08-26 07:38

Kulturtusingen delas varje år ut till en engagerad ortsbo av Gryts hembygdsförening till någon som utmärkt sig för bygden i någon speciell kulturgärning. Denna sommar vann Ingrid Andersson, även kallad "Ingrid från Eka" med motiveringen att hon under många år under sommartid serverat lokalbefolkningen med korngryn och fläsk på gammeldagsvis.

- Det kom som en väldigt stor men trevlig överraskning, säger Ingrid Andersson, som nu har en bunt fina blommor och en extra tusenlapp i fickan.

Själv hade hon ingen aning om någon prisutdelning på Gryts hembygdsgårds marknad, loppis och auktionsdag, under lördagen.

- Nej jag blev hitlurad. De ringde och frågade om jag skulle komma upp för det var några sommargäster från tidigare år som ätit så god korngryn och fläsk och ville tala med mig, berättar hon.

Sedan Gnestas 1700-tals veckor lades ner har Ingrid Andersson fortsatt med att hålla traditionen med att servera typisk 1700-tals vardagsmat en onsdagskväll i juli vid liv. Tretton år har det hunnit bli. Men i år blev det inget på grund av köksbrist.

- Från början har jag lagat maten på Boxtorps skolhem, sedan flyttades det till jourhemmet. Och då har jag fått låna köket på Grytbergs säteri. Men i år har köket varit upptaget för golfklubbens förmån och därför hann jag inte hitta nytt kök med så kortvarsel.

Samtidigt har tiden runnit i kapp och det kokta fläsket kan nu med andra ord vara stekt.

- Det väldigt många som kommit och ätit och som tyckt det har varit trevligt. Men jag börjar bli gammal. Men styrelsen filosoferar på att fortsätta med något gammaldags mat och dryck här på orten och jag har sagt att jag kan vara rådgivare eftersom jag har livsmedelsutbildning men jag tänker inte vara med och laga mat för det har varit ett ganska tungt jobb med frakt och tunga lyft, avrundar Ingrid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om