– I exploateringsavtalet står det att byggherrarna ska anlägga en bas, där till exempel bad och park ingår. Därefter har kommunen slagit fast att man vill höja nivån, och det är det som vi har tittat på nu, säger Johan Dahlberg, förvaltningsstrateg.
Frösjöstrand är ett samarbete mellan Gnesta kommun, Gnestahem och Peab som alla ansvarar för olika delar av området. Bland annat kommer Gnestahem och Peab tillsammans bygga 140 bostäder i området. Nu har kommunens tjänstemän tagit fram ett förslag på hur parken och badet i området skulle kunna utformas för att göra mesta möjliga av det.
– Man vill höja nivån. Frösjöstrand är ett strategiskt viktigt område. Vi bedömer det som att betydligt fler än de bara som bor där kommer vilja nyttja området så här. Vi binder också ihop centrum så Gnesta inte blir tvådelat och vi kan få strömningar norr ut i Gnesta också. Det är rätt häftigt att kunna ha en badstrand i Gnesta centrum, säger Dahlberg.
Det handlar om utegym, omklädningsrum, dusch och toalett, beachvolleybollplan med mera. Dahlberg säger att en del av de aktiviteter, som han kallar dem, är plockade från medborgardialogerna som kommunen hållit om Thuleparken.
– Till exempel utegymmet var något som efterfrågades i Thuleparken. Det har också visat sig att utegym används mer frekvent om de finns i anslutning till bad eller rörelsestråk så förhoppningsvis blir det välbesökt, säger Dahlgren.
Man har också försökt hitta aktiviteter som kan funka året rum, som att anlägga en liten pulkabacke. Dahlgren är noga med att påpeka att utformningen av parken ännu inte är helt bestämd. Ambitionen är dock att man ska kunna slutföra bygget sommaren 2016.
Förslaget tas upp på kultur- och tekniknämnden på onsdag då man också ber om att få 2,6 miljoner kronor för att utföra jobbet.