Integration ska prioriteras högre

Det var vid förra årsskiftet som Gnesta kommun bildade en ny enhet, Vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad (VIA). Målet var att få Gnestabor i arbete och positiva röster hördes om satsningen. Men nu, drygt ett år senare, pågår en omorganisation av enheten.

GNESTA2016-04-07 10:41

Det var i januari förra året som SN rapporterade om att en ny enhet med ansvar för vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad skulle få Gnestaborna i arbete. Även daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning ingick i enheten. Ett syfte med att ha alla delar under samma tak var att kommunen då ansåg att de hängde ihop och kunde stärka samverkan med arbetsförmedling och försäkringskassan. Men nu har politikerna tänkt om, och omorganiserar enheten.

– Vi lägger inte ner, utan flyttar en del av verksamheten kring integration och arbetsmarknad till vår personalavdelning. Det innebär att vi lyfter över ansvaret till kommunstyrelsen istället för att det ska ligga på nämnden, för att prioritera den högre, säger Ingrid Jerneborg Glimne, ordförande i Vuxen- och omsorgsnämnden.

Hon menar att det i dag krävs andra insatser, bland annat har behovet av integration ökat sedan beslutet togs om att bilda den tidigare enheten Vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad (VIA).

– Vi måste vara mer på tå för att få till en bättre utveckling på området. Vi hoppas och tror att den här förändringen kommer att vara gynnsam. Vi vill satsa på bra integration och bra jobbmöjligheter och samarbeta med näringslivet i kommunen, säger Jerneborg Glimne.

I mars förra året tillträdde Karl Löfgren som verksamhetschef för nya enheten Vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad (VIA). Men i december sa han upp sig från tjänsten efter en konflikt med kommunledningen. Ett faktum som Jerneborg Glimne bekräftar har påverkat beslutet att ansvaret för delar av verksamheten nu flyttats över till kommunens personalavdelning och personalchefen Erik Asp.

– Han var intresserad av att ta över de här delarna, och vi hade redan påbörjat den här förändringen, så vi gjorde om hans tjänst som personalchef för att inkludera även den verksamheten, säger hon.

Kommunens dagliga verksamhet för personer med funktionsnedsättning, hamnar i sin tur efter omorganiseringen under äldre- och handikappomsorgen. En ny chef för verksamheten är även på väg att bli klar, endast slutförhandlingar kvarstår. Men att den verksamheten till viss mån kan tappa samverkan med arbetsmarknaden ser Jerneborg Glimne inte som något problem.

– De behöver mer av annat stöd, vi jobbar traditionellt med en bra daglig verksamhet. Man ska få göra det man är bra på och klarar av. Vi har inte på något sätt glömt bort den här viktiga delen, säger Jerneborg Glimne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om