Järnvatten förbryllar i Björnlunda: "Dåligt skött"

I över en vecka har vattnet hos ett tiotal hushåll i Björnlunda luktat illa på grund av höga järnvärden, som stundtals legat över gränsvärdet för magsjukerisk. Kommunen har haft svårt att åtgärda problemet.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2019-09-13 06:31

Vattnet luktar "riktigt ruskigt", konstaterar en boende som tidningen träffar på Oxelvägen i Björnlunda. Redan på onsdagen förra veckan märkte de att vattnet smakade annorlunda.

Sedan dess har ett tiotal hushåll på Oxelvägen och Krikonvägen hämtat vatten från en tank som kommunen ställt ut på gatan. Kranvattnet har vissa dagar varit brunfärgat.

– Man börjar tröttna, det är dåligt skött, säger Frank Arnesen, en av de drabbade som bor längs gatan.

Han påpekar också att VA-taxan höjdes med 16 procent förra året.

– Vattenpriserna är betydligt lägre i Södertälje. Nu ber de oss spola vatten i en halvtimme på kvällarna, jag tänker kräva kompensation för det, säger Frank Arnesen.

Enligt kommunen har mätningar visat järnhalter på över 0,7 milligram per liter. Värden över 0,5 milligram per liter kan leda till diarré och missfärgade kläder efter tvättning.

– Vi har gjort flera mätningar och det visar fortfarande på höga halter, men nu är det under 0,5 milligram per liter, säger Hanna Modin, miljöansvarig på tekniska verksamheten.

Vad som orsakat de höga halterna är just nu oklart, men en teori är att järnbeläggningar släppte vid en spolning av ledningsnätet nyligen, och sedan fastnade i rören på Oxelvägen som ligger längst ut på nätet.

– Men vi har spolat väldigt mycket nu och får ändå inte bort de förhöjda halterna helt. Det är lite konstigt, säger Hanna Modin.

De boende på gatan som tidningen pratar med har sina egna teorier. I somras var det tre vattenläckor i området, och en granne berättar att hen fick renovera badrummet på grund av en läcka i huset.

– Björnlundahål, var det någon rörmockare som kallade det.

Frank Arnesen tror att det är rören det är fel på.

– De fick kanske en sändning med dåliga kopparrör när området byggdes 1974, säger han.

Under torsdagen togs nya prover och järnnivåerna tycks åtminstone i delar av området vara på väg nedåt.

– Vi har lagt alla resurser vi har på det här, säger VA-chefen Cecilia Weistrand.

Någon kompensation för det spolade vattnet i hushållen vill hon dock inte utlova.

Det rådande bevattningsförbudet, som infördes förra sommaren och fortfarande ligger kvar, gäller inte hushållen i Björnlunda som får sitt vatten från en grundvattentäkt.

Gränsvärden för järn

Gränsvärdet för järn i allmänt dricksvatten är 0,2 milligram per liter. För enskilda brunnar och små vattenverk är gränsvärdet 0,5 milligram per liter. Högre värden kan leda till missfärgade kläder och magsjuka, men hälsopåverkan är mycket ovanligt vid värden under 1 milligram per liter.

Källa: Gnesta kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om