Hon blev Folksportens hjälte: "Sporthallen är mitt andra hem"

Jessica Blom gillar egentligen inte att vara i centrum. 
Men under helgen var det svårt att undvika, när hon tilldelades priset Folksportens hjälte 2025 inför en fullsatt Avicii arena.

IFK Gnesta tilldelades en check på 10 000 kronor för Jessica Bloms engagemang.

IFK Gnesta tilldelades en check på 10 000 kronor för Jessica Bloms engagemang.

Foto: Svensk innebandy

Gnesta2025-05-04 01:00

Nyheten i korthet

  • Jessica Blom, en engagerad ledare inom IFK Gnesta, har tilldelats priset "Folksportens hjälte 2025" under SM-finalerna i innebandy på Avicii arena.
  • Blom, som har varit engagerad i föreningen sedan 1990-talet, är känd för sitt outtröttliga engagemang och kreativa anda, vilket berikar hela föreningens innebandyverksamhet.
  • Hon uttrycker stolthet över sin förening och ser utmärkelsen som en hyllning till alla inom föreningen, inte bara henne själv.

– Jag är någon som helst inte står i strålkastarljuset och jag sa att: "Hoppas att inte Södermanlands Nyheter får reda på det här". Men nu fick ni det, säger Jessica Blom, när SN ringer upp henne för att prata om utmärkelsen Folksportens hjälte 2025.

Det tog därför också emot lite att ta emot priset inför en fullsatt arena under helgen.

– Det är ju så många som gör saker, det är inte bara jag. Men folk har peppat mig och sagt att jag är värd det här. Det är jättekul att folk känner så. Jag känner en stolthet för IFK Gnesta, min förening också. Så jag försökte känna att det är för föreningens skull. Vi är en fantastisk förening, säger hon.

"Med sin outtröttliga energi och kreativa anda berikar Jessica hela IFK Gnestas innebandy. Oavsett projekt gör Jessica allt från hjärtat och löser det med stort leende", löd juryns motivering till utmärkelsen.

undefined
Jessica Blom tilldelades utmärkelsen under SM-finalerna i innebandy som spelades på Avicii arena under helgen.

Och Jessica Bloms engagemang i föreningen är minst sagt stort. 

– Jag är ledare, sitter i styrelsen, kioskansvarig, ansvarig för domare, hallbokning och sponsorgrupp. Och så håller jag på med beställningar och spelscheman, säger hon och förklarar att hon brukar kalla sporthallen för sitt andra hem.

Engagemanget startade redan på 1990-talet, när hon själv spelade innebandy i föreningen.

– Sedan blev jag engagerad igen när mina barn började spela. Som ledare vet jag inte exakt, kanske runt åtta år. Jag sitter på rätt mycket kunskap om hur saker och ting fungerar. Om man frågar mig har jag svar på det mesta och har jag inte svar så brukar jag vara rätt snabb på att ta reda på saker, säger hon. 

Hon tror att det kan vara en del av anledningen till att hela 15 personer hade nominerat henne till priset.

– Det är tre andra ledare vet jag och tolv okända personer, som inte har klivit fram. Jag har suttit och läst nomineringarna och fällt en liten tår. De har skrivit så snällt och fint. Det är väldigt ärofyllt, säger hon.

Vad är det du älskar med innebandyn?

– Lagidrott är bland det finaste som finns. Det är glädje och gemenskap för mig. Min aktiva karriär har gett mig minnen och vänner för livet. Jag vill ge tillbaka, att andra ska få uppleva det fina och bra jag har upplevt, säger Jessica Blom.

Folksportens hjälte

Utmärkelsen Folksportens hjälte delas varje år ut av Svenska innebandyförbundet och bostadsutvecklaren Obos.

Det är ett initiativ vars mål är att "hylla alla de som outtröttligt och osjälviskt jobbar i kulisserna på innebandyföreningar runtom i landet."

Vinnaren får titeln Folksportens hjälte och 10 000 kr att investera i föreningen.

Källa: Svenska innebandyförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!