Kampen för tågen fortsätter

Även om Gnestapendelns existens inte är hotad, går kampen vidare för att behålla de indragna tågturerna. "Vi accepterar inte tidtabellen, den är en katastrof för våra pendlare", säger Gnestas samhällsbyggnadschef Christer Andén.

GNESTA2013-07-05 18:49

Förra veckan presenterade Trafikverket sin tågplan för 2014. Den visar att Gnestapendeln visserligen blir kvar, men att tre tåg till och från Gnesta i rusningstrafik ställs in.

De två tåg som ställs in på eftermiddagen vid klockan 16 och 17, från Södertälje till Gnesta, har allra flesta resande. Närmare 200 arbetspendlare mot Gnesta använder dessa tåg. Om tågen dras in, blir resenärerna i stället hänvisade till ett tåg som går vid 16:30 från Södertälje.

- Det tåget är i dag det mest belastade med 175 resenärer mellan Södertälje och Gnesta, varav 100 stiger av i Gnesta, säger Christer Andén, som menar att restiden inte bara förlängs för resenärerna, men att det aktuella tåget dessutom blir fullpackat.

De inställda tågen drabbar också den arbetskraft som pendlar in i Gnesta hårt, menar han.

- För dem försvinner ett tåg med ankomst i Gnesta 8.34. Och när man ska hem försvinner tågen 16.54 och 17.54. Det berör ett 60-tal resenärer. Kommunen är ju beroende även av inpendling.

De indragna tågen innebär att sträckan Södertälje-Gnesta under stor del av eftermiddagens rusningstid skulle få ett utbud motsvarande timmestrafik.

- Man brukar ju prata om kvartstrafik inom pendeltrafiken för att det ska vara intressant och halvtimmestrafik är ett minimikrav, säger Christer Andén.

Även regionaltågtrafiken riskerar försämringar. Enligt tågplanen ska Sörmlandspilen, som trafikerar Hallsberg-Stockholm, bli stående vid flera stationer för att släppa förbi fjärrtåg mellan Stockholm och Göteborg. Resenärer till Gnesta kan drabbas av en förlängd restid på mellan 10 och 19 minuter för tågen på eftermiddagen.

Christer Andén säger att kommunens kamp fortsätter. På kort sikt handlar det om att rädda de tåg som hotas. På lång sikt handlar det om att få en förändring av hela tilldelningsprocessen, som Trafikverket fått kritik för.

Tågplanen är nu ute på remissrunda. Under sommaren ska kommunen, SL, Regionförbundet Sörmland och kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland utöva påtryckningar på Trafikverket för att tågtidtabellen inte ska försämras. Ett möte med generaldirektören på Trafikverket är inplanerat till den 10 september.

Den 20 september tar Trafikverket beslut om den nya tågtidtabellen, som börjar gälla den 15 december i år.

I SN lördag 6 juli: Så drabbas du av tågförsämringarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om