Under en vecka var all skolmat i Gnesta kommun tillagad på råvaror med lägre koldioxidutsläpp, främst vegetariska och ekologiska. Något som minskade kommunens koldioxidutsläpp med två tredjedelar.
— Vi har haft liknande projekt tidigare, förra året med fokus på Frösjön. Men nu tänkte vi bara en klimatsmart vecka. Vi berättade för eleverna hur mycket mindre koldioxid den här typen av mat bidrog med jämfört med maten från en vanlig vecka och det togs emot på ett bra sätt, säger kostchefen Eva Nordenhem.
På andra håll har vegetariska satsningar mötts av stora protester, märkte ni av något sådant?
— Nej, eleverna har varit med på det från början, så länge man berättar vad det handlar om och varför så accepterar de det. Det har varit samma sak med lärare och rektorer, vi känner att vi fått respekt från dem också.
Många elever har efter de två vegetariska satsningarna själva valt att fortsätta äta mindre kött.
— Vi har ett vegetariskt alternativ varje dag och nästan en fjärdedel av våra elever väljer att äta vegetariskt. Och det fortsätter att öka. Man lär sig efter hand vad som går hem och inte. Oavsett om maten är vegetarisk eller inte så måste vi servera god och näringsrik mat som barnen vill äta.