Vattenspridaren i en nyplanterad rabatt vid Dansutskolan har höjt ett och annat ögonbryn hos både föräldrar och personal de senaste dagarna, med tanke på förbudet.
– Ja, jag reagerade också på det där. Jag såg det i går (torsdag) första gången, säger skolans vaktmästare.
Det är kommunens fastighetsbolag Gnesta förvaltnings AB som äger och förvaltar Dansutskolan. Enligt förvaltningschefen Conny Karlsson får bolaget i vissa fall dispens för bevattning av nyplanteringar, om det råder bevattningsförbud.
– Men tyvärr har vi nog brustit lite i våra rutiner när det gäller dispensansökan vid det här tillfället. Någon trodde att dispensen var skickad, men det var den inte, erkänner han.
Efter samtalet med tidningen stängde GFAB av vattenspridaren i väntan på ett formellt tillstånd.
– Vi har pratat med VA och vi kommer få dispens. Men det brast lite i rutinerna den här gången, säger Conny Karlsson.
Cecilia Weistrand, nytillträdd VA-chef på Gnesta kommun, bekräftar att GFAB kommer få dispens för att vattna rabatten vid Dansut.
– Näringsidkare kan få dispens eftersom det blir orealistiska kostnader om man inte får sköta bevattning. De fick dispens förra året också.
Men GFAB hade väl kunnat vänta med att göra den här planteringen?– Vi ställer naturligtvis motfrågor, och försöker få näringsidkare att ställa om och inte göra den här typen av arbeten.
Ni väljer ändå att säga ja här, varför?– Det ligger inom nybyggnation och man vill färdigställa enligt planen, annars blir det en kostnad om entreprenaden inte blir färdig. Vi har också bokat in ett möte med GFAB för att säkerställa att de gör allt de kan för att följa rutinerna.
Hur kommer det sig att ni gör skillnad på företag och privatpersoner?– Om man har till exempel en pool så lider man ju ingen ekonomisk förlust om man inte kan fylla den. Det finns också möjligheter att köpa vatten från andra ställen, men för näringslivet kan det blir för stora mängder, säger Cecilia Weistrand.
Bevattningsförbudet i Gnesta, Laxne och Stjärnhov infördes den 23 juli förra året, och har gällt sedan dess. Anledningen är fjolårets långvariga torka som lett till låga grundvattennivåer.
Förbudet innebär att dricksvatten endast får användas till personlig hygien, mat och dryck. Vattning av mindre växter med vattenkanna är dock tillåtet.