Här stannar den också, eftersom frågan är ett delegationsbeslut. Samtidigt råder det fortfarande oenighet om ett samråd har hållits angående avgångsvederlaget.
Det var den 18 augusti som SN kunde berätta att Gnesta kommun ger avgångsvederlag till en fritidsgårdsföreståndare utan att denne jobbat en enda dag. Den skriftliga överenskommelsen från den 15 juli var undertecknad av förvaltningschefen och inte av ordföranden i barn- och utbildningsnämnden. I delegationsordningen för nämnden står det att vid ett avgångsvederlag på över 12 månader ska beslutas om i samråd med ordföranden, personalchefen och personalutskottet. Kommunalrådet Johan Rocklind (S), som sitter med i personalutskottet, sa att han och de andra två i utskottet, kommunalrådet Kukkamariia Valtola Sjöberg (MP) och oppositionsrådet Ann-Sofie Lifvenhage (M) ställt sig bakom beslutet. Något oppositionsrådet inte höll med om.
— Det får stå för honom i så fall, sa hon då och menade att inget samråd skett utan att hon enbart fått information innan avtalet tecknades. Då ska dock avgångsvederlaget redan ha varit färdigförhandlat menar hon.
Ann- Sofie Lifvenhage står fast vid sin åsikt om samrådet.
— Jag fick informationen sent fredag eftermiddag, säger Ann-Sofie Lifvenhage. Jag tycker inte att man kan kalla det samråd om man bara får information i efterhand. Ett samråd för mig är att beslutet föregås av en diskussion där de inblandade får säga sitt.
Ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Linda Lundin (S) säger att ett samråd för henne är när information om ett ärende ges och att det samtidigt ges möjlighet till att ge synpunkter.
— Man behöver inte vara överens för att ett beslut ska kunna tas, förtydligar hon.
Men har det föregåtts av någon diskussion med personalutskottet?
— Ja, det är klart att vi har pratat om det. Det gjordes på telefon då vi befann oss på olika platser. Sedan hade det getts bättre förutsättningar om vi hade träffats.
Diskuterades det innan beslutet togs?
— Absolut, det är så det står i delegationsordningen.
Det här håller alltså oppositionsrådet inte med om. Hon menar att hon fått information efter att en muntlig överenskommelse redan var gjord.
— Jag har inte varit med i någon diskussion. Dessutom har inte personalutskottet varit sammankallat och det innebär att vi i utskottet inte har pratat med varandra innan det var beslutat. Kontakten har bara skett via personalchefen. Söker man på synonymer för "samråd" får man upp rådslag, diskussion, samförstånd och det har det inte varit tal om överhuvudtaget. Det står också "överläggning" och det kräver att man faktiskt träffas och pratar med varandra. Är det "information" som Gnesta kommun menar med samråd så ska det stå "information" i delegationsordningen, säger Ann-Sofie Lifvenhage.