"Gnesta kommun befinner sig nu i ett allvarligt läge med vattenbrist, och varje liter räknas. För att tillsammans ta ansvar, minska vattenförbrukningen och visa barnen att små insatser gör skillnad, inför vi åtgärder i skolorna."
Så inleds ett meddelande som skickades till föräldrar på Dansutskolan och Frejaskolan på torsdagsmorgonen. Lite längre ner i meddelandet skriver kommunen:
"Fram till sommaren kommer elever på Dansutskolan och Frejaskolan inte att duscha efter idrotten, vilket kommer att spara mycket vatten varje vecka. Idrottsundervisningen fortsätter som vanligt enligt läroplanen."
Carina Gonzalez är en av föräldrarna som fick meddelandet.
– Det första jag tänkte var att det är skitfånigt, säger hon till SN och fortsätter:
– Om de inte duschar i skolan behöver de ändå duscha hemma. Då är det ändå samma vattenkälla. Hur kan vi då fortsätta att ha badet öppet? Och biltvättar? Där går det ju också åt mycket vatten.
Hon tycker att barnens möjlighet till hygien borde prioriteras högre.
– Hur kan de nu säga att barnen inte ska duscha efter jympan, när de har påpekat under hela skolgången att det är jätteviktigt att duscha efter jympan för hygienen?
Meddelandet om att barnen inte längre ska duscha efter idrotten kommer två dagar efter att kommunen har meddelat att det råder akut vattenbrist i Gnesta och att alla måste hjälpas åt att spara på vattnet.
– Vi anser att det här är saker som vi som förvaltning kan bidra med för att stötta kommunen i sin vattenförsörjning, säger Gnestas skolchef Johan Skeppstedt.
Hur ser du på kritiken om att eleverna då ändå måste duscha hemma?
– Det kommer vara utmaningar när vi har det läget vi har i kommunen, med den låga vattennivån. Man kommer behöva göra vissa förändringar i sitt sätt att leva. Det uppdraget vi har fått är att se över vad vi kan göra i ett första steg. Om man har en jätteintensiv lektion kan det göras bedömning att man behöver duscha, och ibland är det inte så. Lärarna har ett ansvar att göra den bedömningen.
Skolan pratar ofta om vikten av dusch efter idrott – har det slutat vara viktigt?
– Absolut inte. Det är fortfarande en del av hälsouppdraget. Men det är inte heller lag på att man ska duscha. Jag har full förståelse för att det kan verka motsägelsefullt. Jag har själv varit idrottslärare. Men vi är nu i ett läge där man måste sätta värden mot värden. Kan vi vara med och bidra till att kommunen har vatten hela sommaren så skulle det vara värdefullt.