Granskningen bygger på 55 653 journaler, enkäter och en fysisk inspektion i slutet av förra året. Socialnämndens ordförande, Ingrid Jerneborg Glimne (M) säger att Ivos huvudsakliga undersökning var under pandemin, 2019–2020, och kan vara en del av det resultat som visas nu. Sedan dess har Gnesta kommun påbörjat en förändring.
Kommunen har till exempel bett om fler läkartider från regionen, för att få bukt med att läkemedelshanteringen inte skötts på ett patientsäkert sätt.
Att kommunen inte haft personal med tillräcklig kompetens för medicinska bedömningar är också något man tagit tag i, säger hon. Kommunen erbjuder därför svenska för medicinsk kompetens.
– Förra året startade vi en utbildning för våra vårdbiträden och undersköterskor. Vi utökar den nu med läromoment om hur vi fysiskt arbetar med patienterna.
Ivo slog också ned på dokumentationen. Den sker inte enligt gällande regelverk och en brist på kontinuitet i personalgruppen kritiseras.
– Jag är lite förvånad över den kritiken. Vi har det förhållandevis bra på våra särskilda boenden, säger Ingrid Jerneborg Glimne och konstaterar att det nog har med tidpunkten för Ivos undersökning att göra.
Enligt henne jobbar kommunen nu med allt det som kritiserats.
– Vi har ett nytt journalsystem och ser till att vi uttrycker oss lika så att vi förstår varandra bättre. Och följer nationella ordval i dokumentationen, säger hon.
Gnesta kommun ska senast 28 februari 2023 redovisa sina åtgärder till Ivo.