Sedan mitten av mars har grossister och producenter kunnat lämna in sitt anbudssvar till det nya gemensamma livsmedelsavtalet som ska börja gälla i höst och som berör Gnesta, Trosa, Nyköping och Oxelösund. Även fast kommunernas politiska mål ser olika ut, finns det en gemensam förhoppning om att det nya avtalet kommer innehålla mer ekologisk och närproducerad mat.
– Här i Gnesta är målet att öka andelen ekologiska livsmedel till 50 procent, men målet är inte tidsbestämt, säger Camilla Zingmark, kostchef i kommunen.
– Vår vision är att komma upp i den procentsatsen och under 2015 är målet för hela riket 25 procent, vilket Gnesta nådde upp till förra året.
Invånarna som kommer beröras av den pågående livsmedelsupphandlingen är "från de allra yngsta till de allra äldsta", som Zingmark uttrycker det. Det handlar med andra ord om den mat som serveras i förskola, skola och vuxen- och äldreomsorg.
– Alla livsmedel som köps in, för att tillagas och serveras i kommunens olika verksamheter, ska köpas från det här avtalet, säger hon.
Nytt för den här gången är att upphandlingen delats upp i olika delar, så att olika producenter kan svara på ett annat sätt än tidigare. Samtidigt som man vill kunna sluta avtal med producenter av så kallade volymvaror, vill man även att mindre livsmedelsproducenter ska kunna lämna anbud på enskilda produkter som man kanske har en viss mängd av och under en begränsad tid på året.
– Mina kollegor har jobbat väldigt mycket med det här under de senaste åren i dialog med både stora och små leverantörer, säger Camilla Zingmark.
Hon vill samtidigt understryka att oavsett hur det slutgiltiga avtalet kommer se ut, så är målet i första hand att erbjuda invånarna på de fyra kommunerna mat av god kvalitet, oavsett om det rör sig om konventionellt eller ekologiskt producerad sådan, närodlad eller inte. Enligt Zingmark har man satt en så kallad kvalitetsribba och följt Konkurrensverkets baskrav för upphandlingar, vilka ska säkerställa att alla intressenter bedöms likadant.
– Det ska vara samma goda kvalitet oavsett kriterium när vi serverar våra matgäster, säger hon.