Aldrig tidigare har så många aktörer velat in och köra på en och samma sträcka. Det är ett svårt arbete för Trafikverket.
– Hela veckan sitter tågoperatörerna i möten i Malmö där man försöker mangla ihop alla önskemål, säger Helena Sundberg.
Gnestapendelns försvinnande är än så länge bara är ett arbetsmaterial poängterar hon. Det är inte ens ett förslag än. Anledningen är att förutsättningarna kan komma att förändras, vilket kan förändra saker för Gnestapendeln. Det händer att aktörerna ändrar sina önskemål, vissa vill inte köra alls och andra vill samköra sina tåg. Vill alla fortfarande trafikera sträckan förbi Gnesta, då kommer någon få stryka på foten.
– Är det så att det kvarstår motsättningar efter veckan så måste vi börja använda våra prioriteringskriterier. Det är inte önskvärt för någon.
Är det så att det är ont om resplatser på sträckan Stockholm - Göteborg?
– Vi ser inte till om tågen är fulla eller tomma utan bara vilka som vill köra tågen.
I ett meddelande ni la ut på nätet i går skriver ni att åtta av tio säten är tomma på Gnestapendeln? Hur många säten av tio är tomma på Stockholm - Göteborg?
– Det är en bra fråga. Det vet jag faktiskt inte. Jag får kolla på det. Jag är själv tveksam till siffrorna för Gnestapendeln.
Helena Sundberg berättar att i slutänden kan det lika gärna bli godstrafik som får flytta istället för att pendeln försvinner. Men hon kan inte svara på om pendeln är det första de plockar bort om situationen inte löser sig.
Borde inte trafik som funnits i 45 år, en stabil aktör, få företräde?
– Ja man kan ju tycka så, men lagstiftningen tar ingen sådan hänsyn. Vi försöker göra en så bra tågplan som möjligt efter den. Teoretiskt sett är det inget som säger att det blir sämre med nya aktörer.
Christer Andén, plan- och byggchef i Gnesta var med på torsdagens möte och säger att Trafikverkets plan är gjord på grumliga grunder. Man borde kunna parera lagstiftningen när man ser konsekvenserna tycker han.
– Om tio aktörer till vill in, borde man inte då kunna säga, nej ni får inte plats? Jag har svårt att tro att Gnestapendeln försvinner, det får orimliga konsekvenser. Skräcken för pendelns försvinnande kommer sitta i i flera år för både gamla och nya gnestabor.
Kukkamariia Valtola Sjöberg (MP) var också med på mötet. Framför allt fick hon klarhet i begreppet "samhällsekonomisk nytta".
– Det handlar inte om samhällsnytta som vissa förväxlar det med utan vad som faktiskt ger mest pengar. Jag kan tycka att tågtrafiken ska beräknas på samhällsnyttan också.