Två veckor gamle Bill ligger i pappa Joels famn och blir matad med hjälp av en medicinspruta fylld med bröstmjölk. Bredvid sitter mamma Johanna och berättar om hur diskussionen kring föräldraledighet kan se ut bland deras vänner och bekanta.
– Några har som argument att de inte kan dela på ledigheten under tiden som man ammar, men det har aldrig varit något bekymmer för oss, säger hon.
Ända sedan trebarnsföräldrarna Johanna Paaso och Joel Paavonen fick sitt första barn för tolv år sedan har det varit självklart att föräldraledigheten ska delas lika. Dels av praktiska skäl – båda har haft sina respektive studier och sedermera karriärer – och dels av värderingsmässiga skäl.
– Det handlar om både rättigheter och skyldigheter. Vill man vara förälder till sitt barn och anser sig ha rätt att vara det, ska man också ta det jobbet, säger Joel.
Enligt Tjänstemännens organisation (TCO) var föräldrarna i Gnesta under 2014 bäst i Sörmland på att ta ut jämställdhetsbonusen som man får om man delar lika på föräldraledigheten. Det kan handla om uppemot 13 500 skattefria kronor per barn, viket enligt TCO har en betydelsefull roll för att slå hål på myten om att det inte lönar sig ekonomiskt att dela på föräldraledigheten.
Enligt Johanna och Joel är det dock inte bara en fråga om ekonomiska incitament, utan handlar minst lika mycket om samhällets syn på föräldraskapet mellan könen.
– Män behöver ta för sig mer och uttrycka att de faktiskt vill dela lika. Jag tror många lever under intrycket att det inte är accepterat av arbetsgivaren, så man låter bli att fråga, säger Joel.
– Vi har en dotter och där känner jag ett stort ansvar att visa att man inte behöver falla in i de mönster och normer som finns, säger Johanna.
– Det är en rättighet att dela som man vill, vi kan bara säga vad vi tycker och agera efter det. Men med rättigheter följer som sagt skyldigheter, så för min del vill jag att det ska vara lika, fortsätter Joel.
Att just Gnestaföräldrarna toppar i Sörmland tror Johanna och Joel har mycket att göra med att det sker en stor inflyttning till kommunen från bland annat Södertälje och Stockholm. En yngre generation föräldrar för med sig andra normer och värderingar, vilket i sin tur påverkar hur föräldraledigheten delas i en kommun.
– De som blir föräldrar i dag är kanske mer inrutade i att pappor också ska vara hemma. Samtidigt ligger mycket ansvar på papporna, att man just utnyttjar sin rätt att vara hemma, säger Joel.