Många brister i arbetsmiljön på brandstationen

Det finns flera brister med den nuvarande brandstationen, det menar räddningstjänstens skyddsombud. Och frågan har dragit ut alldeles för länge på tiden tycker han.

Gnesta2013-09-10 06:38

Christer Gustavsson, deltidsbrandman tillika skyddsombud, har precis varit i väg på ett larm. Som så många gånger förr kommer han och hans kollegor tillbaka till stationen skitiga och svettiga. Och varje gång är det samma problem. För att komma till duscharna i deras personalrum måste de gå genom gymnasieskolan Praktiskas lokaler. Utrustningen ska lämnas i vagnhallen. Att knata upp mer eller mindre i bara mässingen, genom skolans korridorer, känns inte bra.

- Det är ju elever där på dagtid och de ska slippa se oss avklädda, säger Christer Gustavsson.

Lösningen blir oftast att han och de andra brandmännen drar på sig sina privata kläder, åker hem eller tillbaka till sina ordinarie jobb och duschar.

Det här är långt ifrån det enda problemet berättar Christer Gustavsson. Räddningstjänsten kämpar för att få in mer kvinnor, vilket kan vara svårt då brandstationen bara är anpassad för män. Dessutom är inte ventilationen tillräckligt god, menar han.

- Rök och partiklar som fastnar i våra kläder har forskning visat är cancerframkallande. Det måste byggas om så det giftiga hålls på en sida och det rena på den andra, förklarar Christer Gustavsson. Det finns hårda krav på det där från arbetsmiljöverket.

Enligt Christer Gustavsson bad Gnesta kommun Sörmlandskustens räddningstjänst att göra en anmälan om bristerna till Arbetsmiljöverket.

- Senast i dag (fredag) hörde jag från dem att de som arbetsgivare inte kan göra det, utan vi som arbetstagare måste göra en sån anmälan.

Om en anmälan görs menar Christer Gustavsson att tiden kommunen kommer få på sig att rätta till bristerna kommer vara kort, kanske runt ett halvår gissar han. Vilket är alldeles för lite tid för att kommunen ska hinna något, menar Christer Gustavsson.

- Det säger sig självt eftersom en ombyggnation ska föregås av bland annat en upphandlig.

Klarar kommunen inte att ordna de åtgärder som Arbetsmiljöverket kan ge nedslag på, inträder troligtvis ett vite. Liknande fall där myndigheten anmärkte på ventilationen finns från Lidingö, Ullared och Degerfors. På vissa håll hotas inte bara kommunen av ett vite, utan att stationen stängs.

- Det känns som kommunen vill vinna tid. Men nu har vi tragglat med den här stationsfrågan i över fyra års tid. Samtidigt har det kostat pengar med arkitekter som har anlitats och provborrningar på tilltänkta tomter. Plus all personal som jobbat med det här. Ändå kommer vi inte framåt.

Christer Gustavsson berättar att han hört att en ombyggnation skulle landa på ungefär 5 miljoner. En ny station skulle kosta det dubbla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om