Rikard vill locka fram bergets hemligheter: "Detektivarbete"

Berget i Ullevi utanför Gnesta bär på en hemlighet.
– Och om man anstränger sig går den att locka fram, säger Rikard Borg, antikvarie på Sörmlands museum.
Just det har experter nu lyckats göra med hjälp av ny teknik. Åtminstone delvis.

Nya hällristningar har upptäckts i Ullevi utanför Gnesta

Foto: Britta Söderberg

Gnesta2025-05-29 01:00
  • Experterna Ulf och Catharina Bertilsson har använt ny teknik för att avslöja hemligheter i hällristningarna i Ullevi, Gnesta.
  • Med hjälp av fotogrammetri har de upptäckt nya ledtrådar och figurkategorier, inklusive ett 40-tal vapenfigurer, som inte tidigare setts i Södermanland.
  • Rikard Borg på Sörmlands museum tror att dessa ristningar kan ha haft ett starkt symboliskt värde för människor som levde för tusentals år sedan, de kanske representerande gudar eller önskningar.

Rikard Borg på Sörmlands museum är en riktig historienörd. 

För honom är därför hällristningarna i Ullevi i Gnesta kommun "superspännande".

– Man får någon slags direktkontakt med människor som levde för 3 000 år sedan. Det är det i kombination med mysteriet. Det är så mycket som är oklart, så mycket pusslande och detektivarbete med att försöka lösa de här gåtorna. 

Hundratals nya ristningar har nu i upptäckts i berget, bland annat hästar och vapen."Det har nämnts i media att hästar är nytt i Södermanland, men det stämmer inte. Det har förekommit enstaka fynd av hästar tidigare. Men här är det ett stort antal hästar, som är pyttesmå och nästan omöjliga att hitta", säger Rikard Borg.
Hundratals nya ristningar har nu i upptäckts i berget, bland annat hästar och vapen."Det har nämnts i media att hästar är nytt i Södermanland, men det stämmer inte. Det har förekommit enstaka fynd av hästar tidigare. Men här är det ett stort antal hästar, som är pyttesmå och nästan omöjliga att hitta", säger Rikard Borg.

Platsen har under den senaste tiden fått stor uppmärksamhet i media, både lokalt och nationellt. Men en del uppgifter har missförståtts, förklarar Rikard Borg:

– Det har varit lite otydligt. Det är inte riktigt hederligt att påstå att vi har upptäckt platsen nu. Den har varit känd sedan 1984. Men nu har experterna Ulf och Catarina Bertilsson använt en ny teknik som heter fotogrammetri, för att kunna se skikt som ibland är helt omöjliga att se med blotta ögat, säger han och fortsätter:

– Vissa av figurerna som har hittats kan man bara se i datorn med rätt programvara. Det är inte så glamoröst. Men det gör det inte mindre intressant.

Tvärtom tycker Rikard Borg att svårtillgängligheten bidrar till tjusningen.

– När man nördar, som jag gör, blir det nästan ännu mer spännande att ristningarna inte går att se. Berget har en hemlighet som den bär på. Och om man anstränger sig går den att locka fram, säger han.

Med hjälp av den nya tekniken har experterna iallafall lyckats locka fram en hel del nya ledtrådar till bergets mysterium.

– Vi kan se att platsen har varit mer utnyttjad än vi visste och under en längre tid. Det rör sig om mer än tusen år, i princip hela bronsåldern. Det kan till och med ha varit så att de har varit där och härjat lite redan i slutet av stenåldern, säger Rikard Borg. 

Experterna har också hittat nya figurkategorier, som inte förekommit i Södermanland tidigare.

– Den stora sensationen är ett 40-tal vapenfigurer. Vapen har funnits tidigare. Bland annat yxor har hittats i Södermanland tidigare. Men det här är framför allt spjut, svärd och till viss del dolkar. De är av helt annat karaktär, säger han.

Rikard Borg lyckades fånga en av de nyupptäckta spjutspetsarna på bild med vanlig kamera. Det är figuren som ser ut som ett löv med skaft i mitten av bilden.
Rikard Borg lyckades fånga en av de nyupptäckta spjutspetsarna på bild med vanlig kamera. Det är figuren som ser ut som ett löv med skaft i mitten av bilden.

Vad säger då detta om människorna som levde här för tusentals år sedan? Det är den stora frågan, som Rikard Borg har "nördat in sig på" totalt. 

– Det här är inte ”konst” enligt vårt nutida sätt att se på det. De här människorna kan knappast haft ett syfte att imponera visuellt, de flesta figurer är ju så små och knappt synliga. Det är samtidigt det som är så mystiskt. Ändå har de lagt ner arbete på att hugga in dessa figurer i ett berg som är mycket hårt. Varför?

Ja, varför?

– Vi vet att det är ett viktigt område. Det är något som betyder någonting för de här människorna. Det är inte klotter. De måste från början ha varit väldigt diskret inhuggna och då undrar man, vad sjutton var poängen? Många föreslår att det kan vara barn eller någon som har haft lite tråkigt. Men det tror vi inte.

Vad tror ni?

– Många är ute efter att man ska ge ett enkelt svar på vad de betyder. Men de betyder olika saker på olika platser. Dessutom vid olika tider. Syftet med figurerna kan ändras, säger Rikard Borg och fortsätter:

– Men man vet att vapen hade ett starkt symboliskt värde under den här tiden. Det skulle kunna vara så att ett spjut till exempel är symbol för en gud, eller något annat som vi inte vet exakt vad det är. Det kan också vara att man uttrycker en slags önskan om vad man vill ha till berget. Genom att knacka in de här önskningarna hoppades man kanske på att påverka verkligheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!