Oklart om vargvalparna var  med i attacken

Även natten till torsdagen gick vargarna i Sjundareviret till angrepp mot får vid Molstabergs säteri. Observationer på platsen antyder att fler än ett rovdjur kan ha varit inblandade, men inga spår har säkrats.

Foto:

Gnesta2015-11-06 21:38

Vid det senaste angreppet dödades ett lamm i en hage strax intill den där fyra djur revs under natten mot onsdagen. Arne Söderberg, besiktningsman på länsstyrelsen, kunde konstatera att det båda gångerna rörde sig om varg. Om det enbart var den vuxna hanvargen, eller om även valparna deltagit, kunde han dock inte avgöra.

– I förrgår var det inte riktigt arttypiskt, säger han till SN under fredagen.

Att angreppet inte följt mönstret menar han kan tyda på att även ungdjuren deltagit, men han uppger också att han aldrig besiktigat angrepp där valpar varit inblandade.

Från länsstyrelsens sida vet man inte om angreppen i somras gjordes av alfahannen, eller av den vargtik som sköts i slutet på september. Vid något tillfälle har båda vargarna setts i samband med ett angrepp.

– Det har varit olika typer av observationer, och de som observerat har dragit slutsatser. Men vi har inte haft någon spillning att ta DNA på så vi vet inte säkert.

Vid de två angrepp som skett den här veckan har rovdjuren tagit sig in i hagarna via en i stort sett torrlagd bäck. Storleksskillnaden på de avtryck som finns i leran tyder på att flera djur har passerat under staketet men det går inte att säga säkert att alla avtryck kommer från varg.

– Det skulle kunna vara hund, säger Arne Söderberg.

Gårdens ägare har lämnat in en ansökan om stängslingsbidrag till länsstyrelsen i Stockholm. Ansökan gäller en sträcka på 19 850 meter, men eftersom det landsbygdsprogram som pengarna ska tas ifrån är kraftigt försenat kan ett beslut om bidrag fattas tidigast i januari nästa år. Bidraget är på 50 kronor per meter.

– Det är en fast ersättning, det är Jordbruksverket som bestämmer, säger Åsa Pettersson på enheten för lantbruksfrågor vid länsstyrelsen i Stockholm.

Jordbruksverket har även slagit fast villkoren för stängslingsbidragen. Bland annat finns det krav på att stängslet ska underhållas – vilket enligt Åsa Pettersson kan betyda att marken under dem behöver röjas flera gånger per säsong – och att de ska fungera i åtminstone fem år.

Ersättningen är tänkt att täcka de två extra eltrådar som behövs för att göra ett fårstängsel rovdjurssäkert. Om hela stängslet måste bytas ut är det djurägaren själv som får stå för resten av kostnaden. Och någon ersättning betalas inte ut förrän hela stängslet är färdigt och besiktigat.

– Vi brukar uppmana att försöka dela upp det i mindre etapper, säger Åsa Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om