Redan 2012 fick Gnesta kommun anmärkningar från länsstyrelsen på att halten av organiskt material, så kallade BOD7 värden, i det vatten som släpps ut från Gnesta reningsverk är för höga. Trots upprepade försök har kommunen inte kommit tillrätta med problemet, och i somras gav länsstyrelsen, som fungerar som kontrollinstans för de kommunala reningsverken, kommunen en företagsbot på 200 000 kronor. Nu har kommunen bestämt sig för att ta tag i saken på allvar.
– Vi ska bygga om det biologiska reningssteget så att vi får ett renare avloppsvatten som går ut i Stigtunaån. Vi byter ut hela luftningssystemet och hela filtersystemet, säger Ghita Sjösteen, teknisk chef på Gnesta kommun.
Projektet har förberetts under den senaste månaden och i början på december är det meningen att själva ombyggnationen ska komma i gång. Arbetet, som beräknas vara färdigt till jul, genomförs av ett entreprenadföretag, specialiserat på vatten och avlopp.
Kommer vattenanvändarna i Gnesta märka någon skillnad?
– Nej, men de som är berörda av avloppsreningsverket kommer att märka av det. Bland annat kommer vi tack vare ombyggnationen och förbättrad kontroll på avloppsvattnet som kommer in att bli av med problemen som vi har med lukt från reningsverket, säger Ghita Sjösteen.
Hon uppger att ombyggnationen ska ge en långsiktig lösning på de tidigare problemen, till skillnad från de mer begränsade insatser som gjorts tidigare. Att problemen uppstått säger hon beror på att reningsverket är gammalt och slitet.
– Det har väl mer eller mindre överlevt sig självt. Det är som med allt som blir gammalt, då fungerar det sämre.
Projektet beräknas kosta 3,2 miljoner kronor, pengar som genom ett politiskt beslut har tagits från kommunens investeringsbudget.
– Det här är pengar som blivit över för att vi inte har hunnit göra slut på dem, säger Ghita Sjösteen, och menar att det inte är några andra projekt som blir lidande av budgetförändringen.
I samband med att ombyggnationen sätter i gång börjar också Gnestas nya VA-chef Thomas Fornvik. Enligt tidigare uppgifter skulle han inleda sin anställning i Gnesta först till årsskiftet, men tack vare en förkortad uppsägningstid hos sin tidigare arbetsgivare har han nu möjlighet att vara på plats när reningsverket ska byggas om.
– Det känns skönt att han är med på tåget, han blir inkastad i hetluften på en gång, säger Ghita Sjösteen.