Det var runt 180 personer som kom till omställningskonferensen i Umeå i helgen, eller som fick plats rättare sagt. Intresset för föreningen har ökat stort det senaste året, i takt med Greta Thunbergs och Fridays for future-rörelsens framfart.
– Fler och fler har vaknat och för många blir det en lättnad att hitta andra att dela sin frustration med, säger Pella Thiel ordförande för den ideella föreningen Omställningsnätverket.
Den nationella föreningen har funnits i sex år, och är en del av något som heter Transition network som finns i ett femtiotal länder. Grundidén går ut på att dagens samhälle är ohållbart eftersom det bygger på ständig tillväxt, och att nya samhällssystem behöver utvecklas.
– Den tillväxt som vi har sett sedan andra världskriget bygger helt på fossil energi, och nu måste vi lämna det, säger Pella Thiel och fortsätter:
– Det är jätteviktigt att strejka för klimatet, men eftersom vi faktiskt inte vet vad vi ska göra åt problemet så är det viktigt att undersöka det. Hur ska ett samhälle som inte påverkar klimatet se ut?
Om ett år är alltså tanken att konferensen ska komma till Gnesta och Järna. Dels handlar det om att föreningen vill ha evenemanget i närheten av Stockholm, men det finns även gott om goda exempel här, menar Pella Thiel. Ett sådant är den planerade ekobyn utanför Gnesta, som tidningen rapporterat om tidigare.
Urbaniseringen är nämligen en del av problemet, enligt föreningen, och det vore mer hållbart om fler flyttade ut ur städerna. Att odla sin egen mat skadar naturligtvis inte heller, enligt rörelsen.
– Vi är ju också beroende av att det finns engagerade människor på plats och det finns det i Gnesta och Järna, säger Pella Thiel.
Konferensen brukar bestå av föreläsningar och workshops, men ett av de primära syftena är alltså att folk som vill engagera sig för klimatet ska kunna nätverka och träffa likasinnade.
– Det här är en systemskiftande rörelse. Det är ganska slitsamt, och ofta ensamt, att jobba med det här. Då är det viktigt att få träffa andra som gör samma sak, säger Pella Thiel.
Anna Sanchez Lindström, en av eldsjälarna bakom den lokala föreningen i Gnesta och nyss hemkommen från konferensen i Umeå, är positiv:
– Det vore jätteroligt, det skulle bli en skjuts för omställningsrörelsen i Gnesta. Men det blir en utmaning att hitta lokaler som passar, säger hon.