"Orange day" är ett initiativ från FN för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. I Gnesta höll kommunalråden Johan Rocklind (S) och Anna Ekström (M) tal under torsdagseftermiddagen.
– Vi pratar om situationen och vad man kan göra för att göra skillnad, säger Johan Rocklind (S), kommunstyrelsens ordförande.
Att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor är prioriterat i kommunens folkhälsoplan och framtidsplan.
– Väljer man att uppmärksamma det under dagen så är det en sak, men det måste också ske i det dagliga arbetet.
En duo från Flens världsorkester tog även ton mot våldet.
– Utgångspunkten är att det har varit ett potentiellt sämre läge under pandemin. Över hela världen har människor påverkats, framför allt människor som lever under pressade förhållanden.
Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har sammanställt antalet anmälda misshandelsfall mot kvinnor under 2020. Av de totalt 1 063 anmälda fallen i Sörmland så kunde 578 ärenden kopplas till personer i kvinnornas närhet.
I Gnesta anmäldes 83 misshandelsfall mot kvinnor. Av dessa hade tolv en nära relation med den anmälda personen.
– Det som är viktigast är att våga fråga och att visa att man bryr sig, säger Linn Burman, samordnare för kompetenscentrum mot våld i nära relation inom region Sörmland.
I Trosa anmäldes 21 fall av misshandel mot kvinnor förra året. I elva fall anmäldes en närstående.
– Jag har inga direkta siffror men mörkertalet är enormt. Vi är bara och skrapar på toppen av ett isberg.
Linn Burman menar att det är nödvändigt att kunskap om mäns våld mot kvinnor når ut till fler.
– Det är viktigt att få folk att öppna ögonen för att det verkligen är ett problem i samhället. Tyvärr är våldet så pass utbrett och förklaringarna till det så pass komplicerade att det tyvärr alltid kommer att finnas.
Att prata om våldet i lägre åldrar kan vara ett annat sätt att uppmärksamma problemen.
– Vi behöver jobba med attityder och normer. En sak som vi har uppmärksammat är hur man beter sig på nätet. Saker som inte är accepterat i vanliga livet verkar ha blivit ok på internet. Det behöver vi stoppa, säger hon.
Brukar fler höra av sig i samband med sådana här dagar?
– När sådana här dagar lyfts i media så brukar det vara fler som hör av sig. Det är inte en jätteökning, men det sår ett frö om att man inte är ensam i situationen.