När ett fordon lämnats åt sitt öde på någon parkering eller avlägsen gata, är det kommunen som till slut måste ta hand om det. Varje år måste uppemot tio bilar flyttas till kommunens uppställningsplats samtidigt som ägarna meddelas via brev. Hälften av dessa ärenden rör bilar som är fullt kördugliga som ägarna kan hämta ut vid kommunens uppställningsplats. Resten rör så kallade fordonsvrak som varken kan eller får köras i trafiken, och som det sällan är någon som bryr sig om.
– I regel tillfaller till slut fordonet kommunen och då går det till skrot, förklarar Bo Granquist, arbetsledare på gatuenheten i Gnesta kommun.
Kostnaden för att flytta ett fordon beror på hur lång sträckan är till uppställningsplatsen, eller i vissa fall till skroten. Priset landar på mellan 500-700 kronor per bil, en kostnad som kommunen måste ta från budgeten som rör renhållningen i naturen.
– Ibland får vi tillbaka pengar när vi får in en skrotpremie, men det kostar ju mer än vad vi har i budget, säger Bo Granquist.
Kommissarie Kjell Malmqvist från lokalpolisområde Nyköping menar att rena skrothögar utan värde kostar att göra sig av med på vanligt vis. Istället väljer vissa ägare att helt enkelt överge fordonet. Antalet övergivna bilar som skulle vara stulna menar Malmqvist är ytterst få. Sådana ärenden hanteras på ett annat sätt där bilen kollas i efterlysningsregistret samtidigt som ägaren underrättas.
– Här har ju försäkringsbolaget också ett intresse i form av restvärdet. Så det handlar bara om en bråkdel av ärenden med stulna fordon, förklarar han.
Istället menar Malmqvist att det kan handla om trafikolyckor där bilen övergivits. Många gånger handlar det också om så kallade målvakter av fordon, det vill säga personer som har flera fordon registrerade på sina namn men som de själva inte använder. I vissa fall kan det handla om bilar som lånas ut till kriminell verksamhet.
– Men det finns till och med barn som är registrerade på massor av fordon eftersom den egentliga ägaren bara vill slippa undan parkeringsböter. Sådana här personer kan inte hålla reda på sina bilar, utan det är andra som brukar fordonen och sedan överger dem, säger Malmqvist.