Parasiten påträffad i Gnesta

Dvärgbandmasken, en parasit som sprids främst av rävar, är enligt en ny studie fortfarande väldigt ovanlig i Sverige. Men den har återigen påträffats i Gnesta.

räv.jpg

räv.jpg

Foto:

GNESTA2015-03-02 17:59

De senaste tre åren har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kartlagt var och i hur stor omfattning som dvärgbandmasken finns i Sverige. 2 779 rävspillningsprover har analyserats och SVA har nu kommit fram till att parasiten fortfarande är väldigt ovanlig i Sverige.

– Det handlar om få platser och inom ett begränsat område, menar Erik Ågren, biträdande statsveterinär på SVA.

Endast tre av de analyserade proverna har visat spår från dvärgbandmask, bland annat i Gnesta, men det är inte första gången som parasiten har påträffats där. Trots det menar Kristian Königsson, länsveterinär på Länsstyrelsen, att man inte behöver vara orolig.

– Risken att bli smittad är inte stor och som vanligt finns det en massa annat som är betydligt farligare, som att röka och dricka, säger han.

Dvärgbandmask kan bland annat spridas via bär som varit i kontakt med rävspillning. Hos människor kan parasiten orsaka allvarliga skador på bland annat levern och oftast måste smittade genomgå en levertransplantation. Ibland krävs livslång behandling och obehandlad är sjukdomen livshotande. Men Livsmedelsverket menar att risken för smitta är ytterst liten och rekommenderar bland annat att man tvättar händerna innan man äter något.

– Nu vet vi hur läget ser ut och kan göra en ny undersökning om några år för att se om parasiten har spridit sig, menar Erik Ågren.

– För att minska spridningen kan man skjuta fler rävar, men då orsakar man också en flyttning av dem. Det andra är avmaskning, då minskar man mängden parasiter i omlopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om