SENIORERNA
Hur ska Gnestas växande grupp med äldre garanteras ett tryggt och säkert åldrande?
V: Utveckla hemtjänsten med bred personalmedverkan för att slå vakt om det som fungerar och hitta lösningar på eventuella problem. Bygga trygghetsboende för äldre, gärna samordnat med det nya särskilda boendet för att få närhet till service och resurser. I samarbete med landstinget skapa "trygghetssköterskor", som man kan ringa till dygnet runt vid oro. Det har på annat håll minskat behovet av plats på särskilt boende. Utöka möjligheten till plats på särskilt boende för de äldre som känner oro och ångest och inte vågar bo hemma. I samarbete med landstinget skapa särskilda platser för människor som vårdas i livets slutskede.
MP: Vi vill att det ska finnas olika typer av boende som passar äldre och personer med funktionsnedsättningar till exempel trygghetsboende. Vi vill att olika bostadstyper ska finnas i alla tätorter och att kraven för att få komma in på särskilda boenden ska bättre anpassas till den äldres behov och önskemål. Omsorgsverksamheten ska utvecklas och även inkludera den psykiska hälsan. Man ska kunna få hjälp att ta sig från och till aktiviteter för att få social stimulans. Vi vill att Träffpunkten och dagverksamheterna ska behållas och utvecklas både för anhörigas och brukares behov. Dessutom vill vi satsa på farmaceutisk vägledning för multisjuka.
S: Vi ser att vi de kommande åren kommer att behöva stärka upp bemanningen inom äldreomsorgen. Vi socialdemokrater vill skapa så kallade traineetjänster som innebär att unga vuxna ges möjlighet till arbete kombinerat med utbildning inom vården. Detta är bra för att råda bot på ungdomsarbetslösheten men det innebär också en kvalitetshöjning inom äldreomsorgen. Vi vill skapa trygghetsboenden och samarbeta med föreningslivet för att skapa fler aktiviteter för äldre.
FP: Som liberaler vet vi att alla människor är olika. Detta gäller också då vi blir äldre. Vi vill att den som har fyllt 80 år och som önskar få en plats på ett äldreboende ska beredas en plats utan bedömning av byråkrater. Vi vill ha en värdig äldreomsorg och sjukvård lika för alla.
C: Nytt äldreboende omgående! Valfrihet när det gäller boende och omsorg. Utveckla olika alternativ på serviceboende.
KD: Vi vill bygga nytt särskilt boende så snart som möjligt. Dessutom ser vi behov av trygghetsboenden som ett komplement för att öka tryggheten när man inte längre känner att man klarar allt själv, och när det gäller särskilt boende vill vi garantera att den som är 85+ ska ha en garanterad plats där, när man känner att orken börjar sina – eller ensamheten bli outhärdlig. Frivilligorganisationerna ska stöttas i sina viktiga roller.
M: Bygga nytt särskilt boende så snart som möjligt. Se över kriterierna över när man erbjuds plats på särskilt boende. Bygga trygghetsboenden som ett komplement för att öka tryggheten när man inte längre känner att man klarar allt själv. Parboende ska erbjudas på våra äldreboenden för de som så önskar. Valfrihetsprincipen är viktig för att våra äldre ska kunna välja den utförare av tjänster som passar en själv bäst. Vi vill öppna upp för att lokala lunchrestauranger ska få vara med och leverera mat för den som har matleverans via hemtjänsten. Frivilligorganisationerna bör ges förutsättningar att vara en del i guldkanten för våra äldre.
SD: Att kommuninvånare som uppnått 85 års ålder erbjuds institutionsboende utan biståndsprövning. Trygghetsboende i alla kommundelar. Att äldre skall få möjlighet att bo tillsammans på trygghetsboende eller särskilt boende.
YTTERSKOLORNA
Hur ser ni på framtiden för ytterskolorna?
V: F-5-skolorna bör vara kvar i ytterområdena, däremot är det inte värt kostnaden att ha åk 6 där. I denna ålder börjar också ungdomarna bli mer självständiga och vill söka sig utåt och de brukar se fram emot att börja åk 6 i Gnesta. Det finns större utbud av fritidsaktiviteter i Gnesta och en vidgad kamratkrets.
MP: Vi vill fortsätta arbetet med att göra ytterskolorna attraktiva och utveckla verksamheten. Vi vill också lyfta det goda arbete som görs genom bättre marknadsföring. Vi vill fortsätta ge ett extra riktat ekonomiskt stöd till Laxne och Stjärnhov för att kunna säkerställa den pedagogiska kvalitén i åldersblandade klasser. Vi vill behålla skolorna som F-5 skolor men vid eventuellt fler elever vill vi utreda möjligheten att återinföra årskurs 6 .
S: Vi ser att ett par skolor har ett elevunderlag som är väldigt litet. Och även om vi tror att det är betydelsefullt för barnen att ha nära till skolan så är det väldigt känsligt med dessa små enheter. Vi vill fokusera på att arbeta tillsammans med invånarna för att stärka attraktionskraften och locka fler barnfamiljer att flytta till kommunen. Vi har för tillfället haft fokus på fungerande bussförbindelser och ett bra föreningsliv då vi vet att detta är sådant som gör orterna attraktiva. Vi vill gärna fortsätta att samarbeta för att ytterligare stärka orterna.
FP: Vi vill behålla ytterskolorna om det är möjligt för de äldre barnens bästa. För få barn i en skola kan påverka undervisningens kvalitet och vi måste ge alla barn en bra start i livet.
C: Ytterorternas överlevnad samt utveckling är beroende av en fungerande skola, dock får ej kvaliteten i undervisningen äventyras. Möjlighet att välja skola bör saluföras bättre. Nya bostadsområden som gynnar inflyttning av barnfamiljer bör prioriteras, till exempel Spårbacken i Laxne och Nysäter i Stjärnhov.
KD: En närbelägen för/skola för de yngsta är viktiga för orternas utveckling, men socialt och pedagogiskt är det viktigt att det finns tillräckligt med barn för att få den rätta dynamiken. Därför behöver fler barnfamiljer flytta in till våra tätorter, t ex till Spårbacken i Laxne. Här har kommunen ett ansvar att på olika sätt försöka marknadsföra livskvalitén i dessa orter.
M: Ytterskolorna är viktiga för orternas utveckling. Vi vill satsa på projekt som gör att fler barnfamiljer flyttar till våra tätorter. Marknadsföra skolornas inriktningar och verksamhet för att locka fler till småskalighet. Högt ställda krav på kompetens till ytterskolorna för att säkra kvaliteten på undervisningen.
SD: Att kommunen satsar på landsbygdsskolorna där till exempel rekryteringen av lärare med mycket hög kompetens skall stå i fokus. Avsikten med satsningen är att göra skolorna så attraktiva att "skolbussarna" i ökad omfattning går från tätort till landsbygd i stället för tvärtom.
UNGDOMARNA
Hur ska Gnesta bli mer attraktivt för ungdomar?
V: Kommunikationerna ska anpassas till ungdomars möjligheter att ta sig till skola och högskola på annan ort samt för att ta del av storstadens lockande utbud. Påverka SJ/SL att sätta in senare tåg på helger. Inrättande av en "Kulturbuss" under en period: Kulturbussen ska gå en gång/månad på lördagar från Stjärnhov-Björnlunda-Gnesta och vända hem ca kl 24 från Stockholm. Kostnaden för resenären ska vara rimlig. Satsning på fritidsgården Chill med central lokal, attraktiva öppettider och spännande aktiviteter. Chill kan ingå i ett "Allaktivitetshus" för alla åldrar.
MP: Vi vill se till så att det går att studera och arbeta hemifrån genom utbyggt bredband i hela kommunen. Vi vill också se till att kommunikationerna förbättras till t ex Stockholms län så att den som arbetar eller studerar där fortfarande kan bo i Gnesta. Vi vill också satsa på kultur- och föreningslivet så att det finns möjligheter till en aktiv fritid.
S: De viktigaste frågorna för att Gnesta ska vara ett attraktivt alternativ för ungdomar är att dels samverka med näringslivet för att skapa fler jobb i kommunen. Dels fortsätta erbjuda mindre lägenheter till överkomliga hyresnivåer. Utöver detta så är en fungerande kollektivtrafik helt avgörande. Det måste gå att pendla till studier, arbete och fritidsaktiviteter, och för detta behövs en regering som prioriterar bättre ordning och reda i tågtrafiken så att vi Gnestabor kan lita på att tågen går när de ska gå.
FP: Jobben måste bli fler på hemmaplan för att de ska stanna kvar. Lärlingsplatser och andra nystartsjobb ska fram inom kommunen och i servicenäringen. Det ska gå att utbilda sig på hemmaplan. Vi måste ha pendeln kvar för att vara en attraktiv kommun för ungdomarna som studerar eller jobbar på andra orter men bor i Gnesta. Vi måste se till att ha fler mötesplatser som attraherar de yngre. Man måste kunna gå ut en kväll även i Gnesta.
C: Ett jämlikt och rättvist system för föreningsbidrag, som stödjer alla fritidsaktiviteter. En kollektivtrafik, tåg och buss, som gör det möjligt att ta sig till och från Gnesta stora delar av dygnet. Ett kulturhus för bland annat kulturskolans verksamhet.
KD: En del ungdomar lämnar Gnesta för att studera. Vi får nog acceptera det som livets gång och se till att kommunen är attraktiv att komma tillbaka till med barnvagnen i släp. För yngre ungdomar gäller att vi vill involvera dem i processen att trivas här, och då kommer det ungdomsråd som vi i år varit med och skissat på att bli det rätta forumet.