– Många kommer till oss om det här, men kan inte ge någon närmare beskrivning av fordon eller registreringsnummer, säger kommunpolis Björn Sundelin.
Han menar att buskörningarna är ett brott, men att det på straffskalan inte skulle ge mer än böter. Eftersom det finns annan brottslighet som polisen måste jobba mot, prioriteras därför buskörningarna därefter.
– Om det körs ner mycket lyktstolpar i Gnesta kommer det givetvis komma till vår kännedom, säger Björn Sundelin.
– Om vi ska kunna arbeta effektivt underlättar det för oss om vi har mer att gå på än just allmänt att folk buskör, tillägger han.
Men Jenny Lagerlund har ju tagit flera registreringsnummer som hon ska ha gett till polisen?
– Givetvis måste det ju vara så om hon säger att hon har gjort det, säger Sundelin.
Björn Sundelin menar att det här problemet inte är unikt för Gnesta, utan att buskörande ungdomar återfinns i hela Södermanland. Ordningspatrullen jobbar i hela södra Södermanland, vilket gör att unga buskörare inte är lätta att komma åt. Därför efterfrågar han allmänhetens hjälp.
– Många upplever det som obehagligt att röra sig om kvällarna, eftersom det känns som att förarna inte har kontroll. Men det är inte fel att som allmänhet gå fram till personerna och försöka förklara för dem att buskörningen stör ordningen, säger Björn Sundelin.
– Man ska inte dra alla över en kam, vissa tar åt sig och bättrar sig, medan andra fullständigt skiter i vad man säger, tillägger han.