Mötet började som vanligt med att nämndens ordförande Berndt Ullström (S) hälsade alla välkomna. Men det hela tog en oväntad vändning när Håkan Ekstrand (C) tog upp frågan som SN skrev om tidigare i veckan, nämligen de avgångsvederlag som betalats ut till avgående chefer inom förvaltningen. Hur skulle detta finansieras? Och varför hade ingen informerat allianspolitikerna om att förvaltningschefen fått lämna sin post?
- Jag är ganska bestört över det. Vi har inte fått veta något alls. Vi anser att misstroendeförklaringen mot Johan Ström är obefogad, sade Håkan Ekstrand.
Ordförande Berndt Ullström (S) försökte tappert att avstyra diskussionen, då han menade att frågan inte hörde hemma under budgetdiskussionerna. Men en efter en av oppositionens politiker tog till orda och ifrågasatte hur frågan hade hanterats. Plötsligt reser sig samma politiker, en efter en, och lämnar mötet i protest.
Upprörda allianspolitiker samlades på trappan utanför kommunhuset.
- Det finns en tydlig policy för hur det ska gå till vid avslutade anställningar. Vi fick höra om Johan Ströms avgång från tjänstemän och från tidningen. Det är inte en demokratisk process, säger oppositionsrådet Ann-Sofie Lifvenhage (M).
- Det blir svårt att få tag på en lika kompetent chef igen, med tanke på hur han avskedades, påpekar Anders Norström (M).
Enligt kommunens egen policy, är det kommunchefen som ansvarar för att anställa, entlediga och avskeda förvaltningschefer. Detta ska dock ske i samråd med kommunstyrelsens presidium och personalutskottet, där både majoritetspolitiker och oppositionspolitiker sitter.
Men när SN pratar med Berndt Ullström (S) strax efter mötet säger han att han informerade ledamoten Håkan Ekstrand (C) om Johan Ströms avgång. Han tror att det skedde innan avgången.
- Jag har informerat honom enskilt och det måste ha varit innan, men jag vet inte exakt datum, säger Berndt Ullström (S).
Så är dock inte fallet, enligt allianspolitikerna. Och det var först när Ann-Sofie Lifvenhage på eget bevåg tog upp frågan på personalutskottets möte den 24 maj, som hon fick besked om vad som pågick, menar hon. Men förvaltningschefen Johan Ström blev ombedd att säga upp sig två dagar innan, menar hon.
- Det här handlar om att vi ska ha information om det, innan beslutet verkställs. Det ska upp på dagordningen.
Läs mer i torsdagens tidning