Politiker vill ha fler behöriga lärare

Rekrytering av behöriga lärare har högsta prioritet framöver. Det slår styrande politiker fast i ett nytt direktiv till skolledningen, där målet är att få upp betygen i Gnesta.

Linda Lundin (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Linda Lundin (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Sandra Nordin

Gnesta2019-09-03 07:40

Gnestas nior tycks gå ut med fortsatt låga betyg, enligt preliminära resultat från vårterminen. För att vända den dystra trenden vill styrande politiker satsa på fler behöriga lärare.

"Barn- och utbildningsförvaltningen får i uppdrag att genomföra en större

kompetensväxling inom grundskolan". Så lyder ordern från politiker till tjänstemän, i ett ärende på nämndens tisdagsmöte.

– Vi vet att det är en framgångsfaktor att ha utbildade lärare i klassrummen. Forskningen pekar på att det har en avgörande roll för elevernas lärande, säger Linda Lundin (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Gnesta kommun hade under förra läsåret 59 procent behöriga lärare, betydligt lägre än snittet i både Sörmland (64 procent) och riket (70 procent).

Anna Ekström (M), kommunalråd och vice ordförande i nämnden, påpekar också att Frejskolan rekryterat många nya lärare inför höstterminen, något som SN rapporterat om tidigare.

– Vi ser att vi har tagit rätt steg med rekryteringen, det känns positivt, säger hon.

Förhoppningen nu är att flerlärarsystemet som har börjat införas i vissa klasser, i kombination med bra pendlingsmöjligheter, ska kunna attrahera fler utbildade lärare till Gnesta.

Några extra resurser för höjda löner, i syfte att öka attraktiviteten, finns inte i nuläget.

– Vi har den elevpeng som är beslutad för 2019, och vi har inte fått till oss från rektorerna att det behövs extra pengar, säger Linda Lundin.

Har förvaltningen inte försökt anställa behöriga lärare tidigare?

– Man jobbar ständigt med att kunna attrahera behörig personal. Skillnaden nu är att vi vill sätta fokus på det här är en viktig fråga.

Planen är att ersätta obehöriga lärare i samband med naturliga avgångar, men också att säga upp visstidsanställningar.

Finns det en oro att det här kommer leda till fackligt missnöje?

– Nej, jag tror snarare att facket ser det här som positivt. Det är klart att det kan bli fråga om omplaceringar och uppsägningar, men det blir en förhandlingsfråga. Det är för tidigt att säga hur många som kommer beröras.

Oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C) välkomnar satsningen på behöriga lärare.

– Vi är för en kompetensväxling, och har även stöttat satsningen på tvålärarbemanning, säger han.

Ekstrand menar att det borde finnas utrymme för något högre löner, trots att skolan väntas gå med stora underskott i år.

– Det kommer att finnas möjligheter genom att göra rätt besparingar. Nästa år bör budgeten vara i balans, säger oppositionsrådet, vars parti budgetförhandlar med S och M.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om