Powerbox lämnar Gnesta – svårt att rekrytera

I nästan 50 år har Powerbox huserat i Gnesta, men nu lämnar företaget orten. Rekryteringsproblem är en av orsakerna till beslutet.

Patrick Le Fevre, kommunikationschef på Powerbox.

Patrick Le Fevre, kommunikationschef på Powerbox.

Foto: Åsa Ekström

Gnesta2021-03-01 17:20

– I flera månader har vi arbetat med att hitta nya lokaler i eller kring Gnesta, men vi har inte lyckats. Förra veckan skrev vi på ett avtal för nya lokaler i närheten av Telefonplan i södra Stockholm, berättar Patrick Le Fevre, kommunikationschef på Powerbox.

Sedan branden 2018 har företaget hyrt lokaler i Gnesta, men för att växa behövdes något större. När det japanska företaget Cosel köpte Powerbox var det med intentionen att utöka sin forskning och utveckling i Europa, berättar Le Fevre. Men det har varit svårt att rekrytera ingenjörer till labbet i Gnesta.

– Rekryteringen har varit ett stort problem. Vi har tyvärr haft flera duktiga ingenjörer som varit intresserade av att jobba hos oss, men inte velat flytta till Gnesta, säger Patrick Le Fevre.

Powerbox grundades i Gnesta 1974 och har haft sitt huvudkontor på orten sedan dess. Det var inte ett lätt beslut att lämna orten, menar kommunikationschefen.

– Det är inget man gör utan att fundera efter så många år, men vi tror att det här blir bra.

Powerbox kontor och utvecklingsavdelning i Gnesta brann ner 2018. På platsen planeras det nu för bostäder.
Powerbox kontor och utvecklingsavdelning i Gnesta brann ner 2018. På platsen planeras det nu för bostäder.

Flytten har förhandlats med den lokala fackklubben och dialogen ska ha varit bra. Företaget hoppas att merparten av de omkring 40 personer som jobbar i Gnesta i dag ska följa med till de nya lokalerna. Under coronakrisen har många jobbat hemifrån, något som Le Fevre tror kommer underlätta för de medarbetare som nu får längre resväg till jobbet.

När flyttlasset går är inte helt klart ännu, men sannolikt har Powerbox lämnat Gnesta innan året är slut.

Kommunalrådet Anna Ekström (M) beklagar beskedet.

– Det är oerhört tråkigt såklart när stora företag lämnar kommunen, konstaterar hon.

Faktumet att ett företag med lång historia lämnar orten på grund av rekryteringsproblem skulle kunna ses som ett underbetyg för hela Gnesta, men Anna Ekström är inte särskilt oroad att fler arbetsgivare ska gå samma väg.

– Våra pendlingsmöjligheter fungerar alldeles utmärkt, särskilt regionaltågen. Det ser vi inte minst när vi rekryterar höga chefer till kommunen, att många väljer att pendla hit.

Det kommunen kan göra för att underlätta för företagen är att se till så att bostadsmarknaden fungerar, menar Ekström.

– Vi ser ju att det är strykande åtgång på villor just nu, därför är det högsta prioritet att lösa vattenbristen och göra allt vi kan för att få till fler boendemöjligheter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!