Praktiska gymnasiet med på krislista

En ny granskning visar att flera friskolor har det tufft ekonomiskt. Bland annat berörs Praktiska Sverige, som har en skola i Gnesta. Praktiska menar dock att man nu har fina siffror igen.

Gnesta2013-09-04 21:56

Sedan John Bauer-koncernen gick i konkurs i maj i år har rapporteringen kring friskolor varit stor. Och en granskning som kreditupplysningsföretaget UC har gjort visar att flera friskoleföretag ligger risigt till ekonomiskt. En av dem är Praktiska Sverige, som har en av sina gymnasieskolor i Gnesta.

För Praktiska Sverige blev resultatet för 2012 minus nästan 26,5 miljoner. De röda siffrorna beror på att man under året avvecklade 8 av sina då 44 gymnasieskolor. Anledningen var att man inte hade tillräckligt med elevunderlag för att kunna driva skolorna vidare med den kvalitet man önskar. Det berättar Patrik Wigelius, myndighets- och kvalitetsansvarig på Praktiska Sverige AB. Trots att de är med på UC:s lista säger han att han inte är orolig.

- Det är klart att det inte är smickrande att vara med på någon sådan lista. Men det är siffror vi vetat om och nu har hanterat.

Tack vare avvecklingen av de åtta skolorna kan resten av skolorna nu känna sig trygga, menar Patrik Wigelius. Det är också tack vare nedläggningen som man nu har positiva siffror för de sex första månaderna av 2013, säger han.

- För resterande året ser det bra ut. Jag är överraskande glad faktiskt. Så långt vi kan blicka framåt ser det likadant ut, så det känns skönt.

UC slår fast att friskolebranschen är tuff, håller du med om det?

- Det är en tuff bransch men jag är inte ett dugg orolig för skolorna vi har kvar, varken i Gnesta eller någon annanstans.

Malin Strömberg och Madeleine Wallentin har precis börjat i ettan på Praktiska i Gnesta. De går frisörlinjen. Ingen av dem vet något om John Bauer-koncernens konkurs eller att Praktiska Sverige hade det tufft ekonomiskt förra året. De känner sig inte heller oroliga utan är rätt nöjda med sina val. Tjejerna fick tips av äldre kompisar om skolan.

- Jag hade ett annat förstaval egentligen men kom inte in där. Jag älskar att hålla på med hår, så därför hade jag det här som mitt andraval, säger Malin.

Madeleine har alltid velat bli frisör menar hon. Skolan var hennes förstaval.

- Jag gillar att det är en praktisk skola och att den är liten. Då får man mer tid med läraren, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om