Rabias restaurangdröm blev verklighet: "Började gråta"

Rabia Ibrahim rullade perfekta dolma redan som barn – och har i hela livet drömt om att en dag öppna egen restaurang.
Tjugosex år senare har drömmen blivit verklighet – i lilla Björnlunda.

Rabia Ibrahim öppnar Björnlunda bistro

Foto: Britta Söderberg

Gnesta2025-07-05 19:00
  • Rabia Ibrahim, 39, förverkligar sin barndomsdröm om en egen restaurang i Björnlunda, tillsammans med sin man Ahmad Daklallah. Paret köpte den populära restaurangen Björnlunda Resto i mars.
  • Restaurangen ska erbjuda husmanskost till lunch och libanesiska rätter på kvällen, med planer på att inkludera vilt från området.
  • Rabia och Ahmad, som även arbetar inom LSS, har drömt om detta i över tio år. ”Det är min dröm, på riktigt”, säger Rabia, som rörts av det stora stödet från byborna.

Under hela uppväxten observerade Rabia Ibrahim sin mammas matlagning – och redan som 13-åring hade hon lärt sig att laga perfekta dolma.

Snabbspolning till Björnlunda 2025. Rabia Ibrahim är nu 39 år, har fyra barn och är gift med Ahmad Daklallah – som hon nu har köpt en restaurang tillsammans med. På söndag, den 6 juli, öppnar äntligen Björnlunda bistro.

"Björnlunda är det bästa jag vet", säger Rabia Ibrahim, som jobbar inom LSS men nu har tagit modet till sig och köpt restaurangen Björnlunda bistro.
"Björnlunda är det bästa jag vet", säger Rabia Ibrahim, som jobbar inom LSS men nu har tagit modet till sig och köpt restaurangen Björnlunda bistro.

– Det är min dröm, på riktigt. Jag började gråta när vi hade köpt den. Det här är min restaurang nu, säger Rabia Ibrahim med ett stolt leende.

Rabia och Ahmad jobbar båda inom LSS men har pratat om att köpa restaurang tillsammans i minst tio års tid. 

– Jag älskar verkligen att laga mat, säger Rabia.

– Man märker på dig att du blir glad när maten är god, säger Ahmad till sin fru och fortsätter:

– Och jag gillar också att laga mat. Även om jag inte lagar lika avancerad mat som Rabia.

När Björnlundaparet förra året fick veta att Emma Crossley-Zels skulle sälja sin populära restaurang Björnlunda resto bestämde de sig för att ta modet till sig och göra slag i saken. 

Rabia och Ahmads fyra barn är också taggade på att deras föräldrar ska öppna restaurang.
"De vill också lära sig att laga mat. Min dotter har börjat rulla dolma med mig", säger Rabia.
Rabia och Ahmads fyra barn är också taggade på att deras föräldrar ska öppna restaurang. "De vill också lära sig att laga mat. Min dotter har börjat rulla dolma med mig", säger Rabia.

I mars i år gick affären igenom och i maj gick de ut med nyheten på Facebook – i ett inlägg som fick över tusen reaktioner och över hundra kommentarer.

– Folk frågar dagligen när vi öppnar, säger Ahmad.

– Ja, vi har fått jättefina kommentarer. Man blir ännu mer sugen när folk uppskattar det, säger Rabia.

Paret tror att engagemanget delvis handlar om att folk vill ha något annat än den uttjatade pizzan och hamburgaren.

– Tanken är att det ska vara husmans till lunch. Sedan libanesiskt, och kanske något annat, på kvällen. Så småningom vill vi satsa mer på vilt, vi vill utnyttja det som finns i området, säger Ahmad.

Rabia och Ahmad kommer också att driva minigolfen, som ligger i anslutning till restaurangen. De kommer också att fortsätta med de populära motorträffarna.
Rabia och Ahmad kommer också att driva minigolfen, som ligger i anslutning till restaurangen. De kommer också att fortsätta med de populära motorträffarna.

Paret tror också att det är viktigt för Björnlundaborna att ha en mötesplats på byn.

– Man ska känna sig hemma här. Det är vårt mål. När man lyckas få folk glada får man så mycket tillbaka, säger Rabia.

– Det är en samhällsfråga, det finns inte så mycket annat här i byn. Det är viktigt att låta stället leva vidare, säger Ahmad.

Hur känns det att ni ska driva företag tillsammans?

– Jätteroligt. Jag känner mig trygg. Man vill ha någon man litar på. Jag vill ju att du ska vara med, säger Rabia och ler åt Ahmad.

Karta: Stationsvägen 8
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!