Rätten river upp staketbeslut – kommunen får bakläxa

Kommunen får bakläxa efter att ha sagt nej till att bekosta ett staket hos en familj med två funktionsnedsatta barn. Domstolen menar att ärendet inte utretts tillräckligt, trots att det tog ett halvår innan beslutet kom.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2019-06-13 13:02

Familjen Ladendorf har två barn med funktionsnedsättning, och förra året ansökte de om så kallat bostadsanpassningsbidrag för att bygga ett nytt staket runt sin tomt i Gnesta. Martina Ladendorf berättar att hon inte kan vara ensam på tomten med barnen, och att ett staket skulle göra stor skillnad.

– Många barn med downs syndrom är rymningsbenägna och har inget konsekvenstänk. Vår femåriga dotter vill gärna gå iväg själv och man måste vara med hela tiden. Det finns bilvägar här och tyvärr kör en del väldigt fort, säger Martina.

Hon nämner flera incidenter där personer med downs syndrom kommit till skada, bland annat 20-årige Eric Thorell som sköts till döds av polis förra året efter att han rymt hemifrån med ett leksaksgevär.

Kommunens handläggare var och tittade på tomten förra sommaren. I december kom beslutet, och det blev avslag. Familjen överklagade, och nu har förvaltningsrätten slagit fast att ärendet inte utretts tillräckligt. I princip innehåller beslutet endast inklippta lagparagrafer, och en motivering saknas. Detta trots att det tog ett halvår från besöket till beslutet.

Gör om, gör rätt, menar rätten alltså.

– Det tog så pass lång tid att utreda, och nu ser det ut som att de inte ens har gjort en ordentlig utredning, konstaterar Martina Ladendorf.

Hon menar att kommunen tycks ha som strategi att förhala ärenden och beslut som handlar om bistånd. Det är kritik som både familjen Ladendorf och andra föräldrar till barn med funktionsnedsättningar har uttryckt tidigare.

Kommunens biståndschef Helen Brodin håller inte med.

– Det håller jag inte med om. Det är ett gediget utredningsarbete som ligger bakom de beslut som vi fattar. Vissa ärenden kan vara svåra, och det finns alltid gränsfall. Men vi gör noga avvägningar i våra bedömningar, säger Helen Brodin.

I beslutet finns en hänvisning till bristande underhåll, utan någon närmare förklaring. Enligt familjen handlar det om att staket anses ingå i standardutrustningen för en villa, och är därmed något som man får bekosta själv. Men flera andra familjer i Gnesta ska ha fått bostadsanpassningsbidrag för just staket tidigare.

– Men alla som vi har pratat med har fått bråka för att få det, säger Martina Ladendorf.

Helen Brodin känner inte till några andra liknande ärenden i Gnesta.

– Det har bara varit ett ärende sedan jag började i september. Det är en fråga som ofta kommer upp när det gäller biståndsbedömningar, varför får den men inte den? Men det som för utomstående ser ut som två likartade situationer kanske inte alls är det när utredningsarbetet fortlöpt. Det görs alltid individuella prövningar, säger Helen Brodin.

Bara några dagar efter domen författade kommunen ett nytt beslut, och det blev avslag igen med hänvisning till andra domar och nya paragrafer.

Det tog ett halvår att fatta beslut första gången, nu tog det några dagar. Hur kommer det sig?

– Ett förtydligande går ganska fort. Det är ingen ny fakta som behöver inhämtas, vi behöver bara formulera om oss.

Familjen kommer att överklaga igen.

– Jag tycker egentligen inte att det allvarligaste i det här är att vi inte får något staket, utan att det känns som att alla vi som bor i kommunen är helt rättslösa, säger Martina Ladendorf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om