Redan fullt på Gnesta ungdomsboende

De senaste veckorna har det kommit upp till tre ensamkommande flyktingbarn till Gnesta kommun i veckan. Nu är kommunens boende mer än fullbelagt, men tillströmningen ser inte ut att minska.

Gnesta2015-11-11 06:47

När Gnesta kommun i våras beslutade att öppna ett hem för vård och boende (HVB) för ensamkommande flyktingbarn gällde beslutet 14 platser. Antalet utökades sedermera till 25, men i slutet på förra veckan fanns det 30 ungdomar på boendet.

– De senaste veckorna har det kommit tre killar i veckan. Vi har anvisningar som är på väg som vi inte har plats för, säger Mattias Pettersson, enhetschef på Gnesta ungdomsboende.

Kommunen hoppas nu, i slutet på den här eller under nästa vecka, kunna utöka verksamheten i andra lokaler. Flera alternativ är aktuella och just nu genomförs de ändringar som krävs ur bland annat brandsäkerhets- och ventilationssynpunkt på en av fastigheterna. Av rädsla för förstörelse vill Ingrid Jerneborg Glimne (M), orförande i vuxen- och omsorgsnämnden, inte berätta var det nya boendet ska ligga. För att personalen ska kunna samordnas mellan de olika boendena har de i första skedet valt att gå vidare med en lokal som ligger relativt nära Platåvägen där det befintliga Gnesta ungdomsboende ligger. På så sätt kan personalbeläggningen inledningsvis lösas utan nyanställningar, men med tiden krävs ytterligare rekryteringar.

– Det handlar om en ny person varannan vecka, säger Mattias Pettersson, som redan tidigare haft svårt att hinna med att tillsätta alla tjänster.

Ingrid Jerneborg Glimne håller med om att bemanningsfrågan är det stora problemet, både vad det gäller personal till ungdomsboendet och på utredningssidan.

– Det är en trång sektor vad det gäller personal. Även om vi söker så har de personerna uppsägningstid på sina andra jobb. Det börjar bli tungt, säger hon.

Enligt Jerneborg Glimne kommer informationen från Migrationsverket om nya ungdomar som anvisats till Gnesta dygnet runt, och när faxet väl har kommit har kommunen en dag på sig att ordna ett boende.

– Snart känns det nästan som att vi nått kapaciteten åtminstone för ett tag framöver, säger hon.

Sedan tidigare är det brist på socialsekreterare i kommunen och under flera år har det varit svårt att rekrytera kompetent personal.

Kommunens socialsekreterare jobbar med att hitta familjehem åt de yngsta pojkarna på ungdomsboendet, dels för att ge dem en bättre boendesituation, dels för att frigöra platser för äldre pojkar som kommer.

– Det är fortfarande jättesvårt, säger Ingrid Jerneborg Glimne.

– Vi måste se till att det här blir bra och ordentligt. Vi vill ju att de här ungdomarna ska få ett bra mottagande här i Gnesta och vill bo kvar här. Det är viktigt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om