– Det är en del grejer som vi måste ändra på innan vi kan skriva avtal, säger Werner Heurlin, som äger företaget ihop med sin fru.
Exakt vad det är som behöver ändras vill han inte svara på utan hänvisar bara till att det är internt. Så länge har man förlängt sina försäkringar hos TryggHansa till årsskiftet. Ett kollektivavtal ska dock vara klart innan senhösten säger Werner Heurlin.
Det gäller dock bara avtalet med Vårdförbundet, det avtal som ska tecknas med Fastighets görs först efter att det första är skrivet.
SN har varit i kontakt med Vårdförbundets lokalavdelning i Södermanland. Där säger man att enligt deras uppgifter så arbetar Wonabee med hemtjänst och vad de vet finns ingen av Vårdförbundets medlemsgrupper representerade på företaget.
– Finns inte sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor eller biomedicinska analytiker på arbetsplatsen är det ingen idé att teckna avtal med företaget, säger Carina Larsson Amberg, förbundsombudsman.
Wonabee har däremot två-tre stycken sjuksköterskor enligt Werner Heurlin. Och för dessa är Vårdförbundet intresserade att teckna ett avtal. Men bara för dessa, inte för undersköterskor till exempel, som ligger under Kommunal.
– Det måste ha blivit någon miss någonstans, säger Carina Larsson Amberg.
Werner Heurlin blir förvånad när SN ringer och berättar vad Vårdförbundet sagt.
– Det låter ju halvknäppt rent ut sagt! Vi hade ett möte med Almega för bara någon månad sedan. Då frågade de hur stor del av vår verksamhet som är omvårdnad, vilket är ungefär 75 procent. De frågade inte vilka yrkesgrupper vi hade.
– Det tog bara några dagar innan vi fick pappren från Vårdförbundet. Jag får slå en signal och höra efter, säger Werner Heurlin.
Almega kommenterar normalt inte vilka företag de har kontakt med och vad man diskuterar med dem. Det skriver Jonas Morian, vikarierande presschef på Almega i ett mejl till SN, men skriver också:
– Företag som arbetar seriöst med hemtjänst är välkomna som medlemmar i något av våra medlemsförbund. Genom Vårdföretagarna (som är en del av Almega) tecknar hemtjänstföretag kollektivavtal med Vårdförbundet men däremot inte med Fastighetsanställda. Teoretiskt kan hemtjänstföretag också vara medlemmar i Almega Serviceentrepernörerna och den vägen teckna avtal med Fastighets, om den verksamheten främst gäller städning. Bedriver man däremot hemtjänst med omvårdnad så är det i första hand kollektivavtal mellan Kommunal och Vårdföretagarna som är tillämpligt.