Så kan Stora torget se ut i framtiden

Gnesta kommun har låtit ta fram två förslag på hur Stora torget i Gnesta ska ut i framtiden. Nu är det fritt fram för medborgarna att säga sitt.

Foto: Fotograf saknas!

Gnesta2015-11-26 07:10

En arkitektfirma har fått i uppdrag att ta fram två olika alternativ för Stora torget, där sedan Gnestabor och de lokala politikerna kan välja vilka delar de gillar mest.

– Båda förslagen är intressanta. Det är inte så jätteolika egentligen, men visar att man kan gör mycket på ett torg, säger Christer Andén, projektledare för centrumutvecklingen på Gnesta kommun.

Den största skillnaden mellan de båda förslagen är hur trafiken utformas. I det ena fallet, som kallas Fröet, löper trafiken längs Tingshusgatan ungefär som förut. I det andra, som arkitektfirman döpt till Åkern, har gatan i stället gjorts om till en så kallad gångfartsgata där trafiken inte ska röra sig fortare än fotgängarna utan alla samsas på samma yta.

– Det är kanske en del som inte tycker att det är så smidigt att köra då, men det fungerar ju på många olika håll i landet, även på ställen där det är mer trafik än här, säger Christer Andén.

Med det förslaget blir det mer av ett sammanhängande torg hela vägen från affärsfastigheterna på Stora torget till Biblioteket.

En annan skillnad mellan de båda förslagen är hur grönområdet är utformat. I förslaget Fröet är grundidén att behålla dagens parktorg, men att flytta grönskan längre österut. Det ger en större öppen yta för handel och andra aktiviteter längs Tingshusgatan. I det andra förslaget finns i stället planteringsbäddar inlagda i höjd med markbeläggningen. Där är tanken att växterna ska kunna varieras med åren, men också efter säsong.

I båda förslagen behålls Linden som i dag står i hörnet Storgatan–Tingshugatan, och båda förslagen har både någon form av vattenspel och en träscen, liksom plats för uteserveringar längs med torgets östra sida.

Enligt Christer Andén handlar det i det här skedet inte om detaljer.

– Nu är det mer principen: hur vill man ha det här torget?

Han lyfter framför allt tre grundläggande aspekter: Hur mycket grönt ska det vara, vilken markbeläggning är att föredra, och hur ska man göra med trafiken.

– Sen hur man ska göra med möbleringen kan man ju fundera på längre fram, säger han.

De båda förslagen presenterades för första gången under julmarknaden i söndags. Då inleddes den medborgardialog som pågår fram till och med 13 december då Gnestaborna får säga sitt om förslagen. Den 14 december ska en sammanställning av de kommentarer som kommer in under processen presenteras för kommunens planeringsutskott. Christer Andéns förhoppning är att ombyggnationen av torget ska komma i gång under 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om