Skolan kan klara sin budget – trots allt

Barn och utbildning tror sig kunna hämta ikapp vårens underskott, men på grundskolorna fattas fortfarande miljoner.

Linda Lundin (S) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Gnesta.

Linda Lundin (S) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Gnesta.

Foto: Sandra Nordin

Gnesta2020-09-20 17:30

"Jag är riktigt trött på det här. Vi är inte alls tillfredsställda", konstaterade Linda Lundin (S) i juni när skolorna flaggade för nya miljonunderskott.

Sedan dess har ett omfattande sparpaket klubbats igenom och inför nästa nämndmöte visar förvaltningens ekonomiska prognoser på plus minus noll till årsskiftet.

I prognosen står det dock fortfarande minus tre miljoner i grundskolornas kolumn, siffror som vägs upp av plusresultat inom bland annat förskolan och kostenheten.

– Det finns fortfarande mycket kvar att göra. Grundskolorna går ju back och räddas upp av övriga verksamheter, så kan vi inte ha det, säger Linda Lundin.

Hon vill bland annat att alla lärare, förskollärare och övrig personal ska få veta mer om sin enhets ekonomi, hur pengarna i påsen fördelas och vad olika saker kostar.

– Det är kanske inte alltid så roligt att prata om ekonomi, men jag ser ökad insyn som en viktig hörnsten i verksamheten, säger Linda Lundin.

Barn- och utbildningsnämnden fick elva miljoner kronor extra i år. Budgetarbetet inför 2021 pågår för fullt och "framtidsplanen" ska vara färdig inom några veckor, men det är ännu för tidigt att säga hur mycket pengar skolan får, menar Lundin.

– Vi är inte riktigt färdiga med ramarna än.

Tidningen har utan framgång sökt Lärarförbundet i Gnesta för en kommentar kring sparåtgärderna, som bland annat inneburit vikariestopp och vakanta tjänster. Linda Lundin menar dock att det inte har framförts någon kritik kring arbetsmiljön från lärarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!